Zprávy

Premier League omezuje reklamu sázkových kanceláří

11. května 2023

Kluby Premier League se shodly na zákazu reklamy sázkových kanceláří na předních stranách dresů. Podle kritiků je takové nařízení nedostatečné, protože reklama se může objevovat na rukávech nebo v podobě bannerů na okraji hřiště. Opatření vstoupí v platnost od roku 2026, do té doby bude v přechodné fázi. V současnosti má takovou reklamu na přední straně dresů osm klubů, mezi kterými jsou Newcastle United, West Ham United, Bournemouth, Brentford, Fulham, Leeds United, Southampton nebo Everton. Odhaduje se, že celková hodnota těchto smluv činí 60 milionů liber ročně. Ještě před třemi lety mělo takovou reklamu na přední straně dresů 30 klubů první a druhé ligy.

Peníze od sponzorů z řad sázkových kanceláří putují do fotbalu nejen v anglické Premier League. V německé Bundeslize má takového sponzora téměř skoro každý klub, méně často k vidění na přední straně dresů. Taková reklama ale není zákonem zakázaná. 

To neplatí například ve Španělsku, kde platí zákaz na dresech, na stadionech a částečně i v televizi. Zákaz propagace sázkových kanceláří platí od roku 2019 také v italské Serii A.