Zprávy

Příjmy z vrcholového sportu žen dosáhnou v roce 2024 více než miliardu liber

7. února 2024

Celosvětové příjmy z vrcholového ženského sportu v roce 2024 poprvé překročí 1 miliardu britských liber (1,28 miliardy USD), jak předpovídá finanční společnost Deloitte. O tyto výsledky se postará rychle rostoucí návštěvnost a televizní sledovanost různých sportů spolu s lukrativnějšími komerčními a vysílacími smlouvami. Komerční příjmy se na této částce podílejí 55 procenty, a to díky vysílacím smlouvám a příjmům z utkání.

Jennifer Haskel, vedoucí skupiny Deloitte Sports Business Group, k tomu dodala: "Napsali jsme předpověď na rok 2021 a příjmy, které byly vygenerovány, jsou od roku 2021 do současnosti o více než 300 procent vyšší. Je tedy vidět, že za posledních několik let došlo k neuvěřitelnému nárůstu. Vidíme velkou popularitu, pokud jde o sledovanost, návštěvnost atd. To ukazuje, že investovat do ženského sportu a podporovat ho je i skvělé obchodní rozhodnutí - to podle mě ukazuje ta miliarda dolarů."

Poslední finále mistrovství světa ve fotbale žen mezi Španělskem a Anglií sledovalo v Sydney 75 784 diváků, přičemž průměrná návštěvnost turnaje byla téměř 31 000 diváků. Více než 86 000 diváků sledovalo v roce 2019 vítězství hostitelské Austrálie nad Indií na mistrovství světa v kriketu žen T20.

Národní ženská fotbalová liga (NWSL) a Ženská národní basketbalová asociace (WNBA) z USA mají velký podíl na tom, že k výsledkům prognózy přispěje fotbal 555 miliony USD, basketbal 354 miliony USD. Na dalším místě je tenis s WTA Tour, která konkuruje mužské ATP Tour.