Zprávy

Primaloft vyvinula první biologicky odbouratelnou izolaci

18. listopadu 2018

Izolace je důležitou součástí sportovního oblečení a vybavení určeného na zimu a pro outdoorové aktivity. Firma Primaloft, výrobce syntetických izolací, představila prvni biologicky odbouratelnou izolaci Primaloft Bio. Její vlákna se skládají ze 100% z recyklovaných materiálů a k jejich biologickému odbourání dojde při splnění určitých podmínek za jeden rok. K procesu odbouratelnosti dojde jen pomocí mikrobů, které budou na skládce či ve vodě. Po procesu zbyde voda, metan, oxid uhličitý a biomasa. Nová technologie nezmenšuje účinek a nemění ani optiku či haptiku výrobku, pro zákazníky bude k dostání od podzimu 2020.

Primaloft se zabývá výrobou obnovitelných výrobků od roku 2007. Textilní branže patří totiž k druhé nejvíce znečisťující oblasti po ropném průmyslu. Proto se teď hodně firem dodavatelského řetězce zabývá možnostmi zlepšení životního prostředí a udržitelného rozvoje. Více než 80% tříděného textilu skončilo v roce 2014 na skládkách. Tento odpad tvořil 8% z celkového množství.

Nápad biologicky odbouratelné izolace vznikl již v roce 2014. Firma následně dva roky prováděla výzkum a vyvíjela novou technologii, kterou poté rok testovala v nezávislé laboratoři. Vedení firmy vidí v nové technologii velký potenciál, který by mohl změnit celý obor. Firma se chová zodpovědně vůči životnímu prostředí, dosud použila například 84,7 milionů plastových lahví a přeměnila je v izolační materiály. Do roku 2020 bude 90% jejích výrobků obsahovat alespoň poloviční podíl tzv. Post-Consumer- Recycling látek. Firma neustále pracuje na tom, aby její uhlíková stopa byla co nejmenší – snižuje spotřebu energií a emisí, používá biologicky odbouratelné výrobky a přírodní vlákna na rostlinné bázi.

I když firma chce, aby její zákazníci byli schopni nosit její výrobky mnoho let a pak je recyklovali, zároveň ví, že tyto produkty mají určitý životní cyklus a na jeho konci budou zlikvidovány. Primaloft Bio je řešením pro ukončení takového cyklu.