Zprávy

Přínos fanoušků hokejového MS pro českou ekonomiku je zhruba 1,5 mld. korun

Hokejové mistrovství světa by mělo tuzemské ekonomice přinést kolem půl druhé miliardy korun. Dodatečné příjmy z turistického ruchu a maloobchodního prodeje spojeného s hokejovým šampionátem činily mezi 600 až 800 miliony korun. Mírně se zvýšily také útraty českých domácností. „Přínos hokejového mistrovství světa sice odpovídá jen asi třem setinám procenta HDP, v lokálním měřítku či pro obory jako cestovní ruch a pohostinství však může být značně vyšší. Nicméně na úrovni celé ekonomiky je dopad šampionátu zanedbatelný,“ řekl hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek.

Podobně se vyjádřil odborník na hotelnictví PwC Jan Musil. „Mistrovství světa v hokeji podpořilo příjmy hotelů, ale také restaurací, barů a dalších zařízení, kam chodili zahraniční i čeští fanoušci sledovat hokej či slavit vítězství,“ uvedl. „Pražské hotely během květnového mistrovství světa v hokeji zdražily ceny za ubytování v průměru o 12 až 20 procent,“ uvedla nedávno Asociace cestovních kanceláří ČR.

Českou republiku v souvislosti s konáním mistrovství navštívilo celkem až 300 tisíc zahraničních turistů. Kromě Rakouska, Německa a Slovenska tvořili největší část turistů směřujících do Česka za hokejem podle agentury CzechTourism návštěvníci ze skandinávských zemí, Ruska, USA a Kanady.

Zdroj: idnes.cz