Zprávy

Pro olympiádu v Koreji se změnily některé disciplíny

Olympijský program na zimních hrách v korejském Pchjongčchangu se rozroste o čtyři nové disciplíny - big air snowboardistů, závod družstev ve sjezdovém lyžování, smíšenou soutěž v curlingu a rychlobruslařský závod s hromadným startem. V programu však již nebude paralelní slalom snowboardistů, což není dobrá zpráva hlavně pro Ester Ledeckou, jež je úřadující mistryní světa. „Zase tak moc mě to rozhodnutí nepřekvapilo, protože se o tom mluví už řadu let a padaly dokonce i názory, že zruší oba závody,“ komentovala to Ledecká prostřednictvím zastupující agentury Sport Invest. S nadsázkou dokonce hovořila o tom, že kdyby MOV vyřadil z olympijského programu i paralelní obří slalom, začala by se soustředit na sjezdové lyžování, které se snowboardingem zatím kombinuje.

Mezinárodní olympijský výbor se na změnách programu shodl při zasedání v Lausanne. Podle návrhu Mezinárodní lyžařské federace FIS udělá vyřazený paralelní slalom snowboardistů místo pro big air, stejná disciplína akrobatických lyžařů podporu MOV pro OH 2018 nezískala. Podle pravidel se mohou sporty a disciplíny v olympijském programu změnit tři roky před konáním her.

Představení big airu, skokanské soutěže snowboardistů, je po zařazení slope stylu a U-rampy v Soči 2014 dalším krokem, kterým chce MOV přitáhnout mladší publikum. „Změny odrážejí pokračující vývoj programu zimních olympiád a staví na úspěchu předchozích ročníků her,“ uvedl MOV v oficiálním prohlášení.

Týmová soutěž sjezdařů, v níž závodí družstva složená ze dvou mužů a dvou žen v obřím slalomu, se dosud konala pouze na mistrovství světa. Rychlobruslařské závody s hromadným startem se ve Světovém poháru jezdí poslední čtyři roky a podle Mezinárodní bruslařské federace ISU jsou pro fanoušky napínavější. „To je pro nás dobrá zpráva, další šance pro nás,“ řekl trenér Petr Novák, který vede rychlobruslařskou hvězdu Martinu Sáblíkovou. Ta se v předešlé sezoně již začala hromadným startům věnovat a dokázala vyhrát i dva závody Světového poháru. Novák navíc věří, že se mu společně s dalšími trenéry podaří přesvědčit zástupce ISU, aby upravili pravidla pro závody s hromadným startem a místo na 16 kol se začalo jezdit na 30. „Příští rok je kongres (ISU) a chceme se domluvit a podat návrh na změny,“ dodal Novák.

Curling, v němž od návratu do programu v roce 1998 bojovali o medaile zvlášť muži a ženy, chce zavést na OH soutěž smíšených párů. V ní namísto čtyřčlenných družstev hrají dvoučlenné týmy složené z muže a ženy, k dispozici mají místo osmi jen šest kamenů.

„Nový program počítá s rekordním počtem ženských soutěží, rekordním počtem smíšených závodů, rekordním počtem sportovkyň a celkovým zvýšením účasti žen na zimních olympijských hrách,“ uvedl MOV, podle jehož doporučení by se zimních her mohlo zúčastnit zhruba 2900 sportovců ve stovce závodů.

Zdroj: idnes.cz