Zprávy

Pro olympiádu v roce 2020 se budou vybírat nové sporty

Na olympijských hrách v Tokiu v roce 2020 dostanou prostor (staro)nové sporty. Pořadatelé obdrželi žádost o zařazení do programu od 26 sportovních svazů, mezi žadateli jsou mimo jiné florbal, bowling či sportovní lezení. Za hlavního favorita je všeobecně požadována společná kandidatura baseballu a softbalu, které jsou v Japonsku mimořádně populární, o představení na tokijských hrách dále usilují také karate, squash, sumo, šachy či bojové umění wu-šu.

Organizační výbor oznámil, že 22. června zveřejní zúžený seznam kandidátů. Finalisté představí v srpnu v Tokiu prezentaci a pořadatelé her pak do konce září doporučí Mezinárodnímu olympijskému výboru (MOV) vybrané sporty ke schválení. MOV definitivně rozhodne v srpnu 2016 na zasedání před olympijskými hrami v Riu de Janeiro.

Podle nových pravidel MOV se mohou od roku 2020 pořadatelé olympijských her výrazněji podílet na tvorbě programu a zařadit jeden nebo více nových sportů. Vedle baseballu a softbalu, které MOV vyřadil z olympijské rodiny po hrách v Pekingu 2008, tak mohou uspět i bojové sporty, které jsou v Asii populární.

„Budeme se rozhodovat podle tří kritérií, jaké sporty vybrat. Musí být populární mezi mladými, musí dát hrám spád a musí splnit standardy MOV,“ řekl výkonný ředitel tokijského organizačního výboru Toširo Muto. Podle něho dostanou přednost sporty, pro které nebude potřeba vybudovat nová sportoviště.

Zdroj: idnes.cz