Zprávy

Pro většinu Rakušanů je lyžování kulturní hodnotou

5. ledna 2024

Nejnovější zpráva společnosti Intersport Austria dospěla k závěru, že 81 % Rakušanů považuje lyžování za důležitý kulturní přínos své země. Tato náklonnost se týká všech věkových skupin, městských i venkovských oblastí. Zimní sporty jsou v Rakousku hluboce zakořeněné - tak hluboce, že je většina Rakušanů považuje za kulturní hodnotu. Význam zimních sportů zdůrazňují zejména lidé ve věku 16 až 29 let (86 %) a rodiny s dětmi (85 %). Celkem umí lyžovat přibližně 4,9 milionu Rakušanů.

Zajímavý je také fakt, že každý čtvrtý Rakušan (26 %) chce příští zimu lyžovat. Zájem je obzvláště vysoký v Salcbursku a Tyrolsku, kde přibližně dvě pětiny dotázaných tvrdí, že by si v této sezóně velmi rádi zalyžovali. Překvapivé je však také to, že Vídeňané (39 procent) jsou v tomto žebříčku na třetím místě před Vorarlberskem a Horním Rakouskem.

Nejen u Rakušanů jsou stále oblíbenější půjčovny, 35 % dotázaných si půjčuje lyžařské vybavení na místě. Společnost Intersport Rent zaznamenala v loňském roce 37% nárůst prodeje a dvouciferný růst očekává i v nadcházející sezóně. Poptávka po půjčování roste také mezi německými a nizozemskými hosty v Rakousku. S cílem podpořit téma udržitelnosti představuje Intersport Rent speciální nabídky pro rodiny, děti a mládež.

Není to však jen lyžařské vybavení, které se stále častěji pronajímá: Spotřebitelé si také ne vždy plánují pořídit vlastní oblečení. Společnost Intersport a outdoorová firma Schöffel zahájily spolupráci, která umožňuje půjčování lyžařského oblečení prostřednictvím online rezervační platformy. Kromě půjčovny hardwaru nabízí partnerství také kvalitní lyžařské oblečení pro muže, ženy a děti. Oblečení je po každém vrácení vyčištěno a impregnováno. Spolupráce je výsledkem dlouhodobého strategického partnerství a zájmu o vývoj trhu. Obě společnosti se hlásí k ekonomice sdílení a zdůrazňují, že k tomu, abyste si mohli užívat v přírodě, nemusíte vlastnit žádné výrobky.