Zprávy

Prodej kol a cyklistického vybavení bude letos rekordní

Česká republika zažívá v posledních letech boom zdravého životního stylu. Lidé cítí stále silnější potřebu trávit volný čas aktivně a sílící ekonomika a rostoucí příjmy dávají lidem větší možnosti při nákupu sportovního vybavení. Podle bleskového průzkumu společností Datatag a Equa bank, který byl realizován mezi prodejci a výrobci jízdních kol, se stále častěji prodává sportovní zboží z nejvyšší cenové kategorie. Rok 2016 bude podle odhadů pro cyklistický průmysl rekordní a dosavadní měsíce to potvrzují.

Vedle sílící kupní síly je důvodem i změna cestovatelského chování. Češi méně vyhledávají lokality se zvýšeným bezpečnostním rizikem, jako jsou Řecko, Turecko či Egypt. Naopak upřednostňují dovolenou v České republice, případně sousedních státech, kde se více věnují právě cykloturistice.

Roustoucí oblibě se v Česku těší také elektrokola, která jsou vyhledávána především staršími lidmi a důchodci. Na tuzemském trhu se jich prodá přibližně 10 %, zatímco v Holandsku či v Německu jde o téměř jednu třetinu prodejů kol s elektrickým pohonem.