Zprávy

Prodej Manchesteru United bude možná odložen

20. listopadu 2023

Majitelé fotbalového klubu Manchester United pravděpodobně stáhnou nabídku na prodej klubu, protože se nepodařilo získat žádného zájemce, který by byl ochoten nabídnou částku blížící se jejich požadované ceně. Ta činí podle odhadů až 10 miliard liber. Majitelé klubu poprvé potvrdili, že budou zkoumat "strategické alternativy", což zahrnuje možnost prodeje anglického fotbalového giganta jako celku nebo prodeje menšinového podílu. Po několika kolech nabídek jim zbyli dva vážní zájemci v podobě zakladatele společnosti Ineos sira Jima Ratcliffa, který je prý zpočátku ochoten ponechat Američanům menšinový podíl, a katarského šejka Jassima, který nabídl odkup 100 % klubu.

Podle všeho bude klub v roce 2025 znovu nabídnut k prodeji, protože se očekávají lepší finanční a další faktory, které by přilákaly více zájemců. V tomto roce se také očekává zvýšení příjmů z televizních práv, což podle Glazerů povede k vyšším nabídkám. Je to zároveň rok před mistrovstvím světa v roce 2026, které pravděpodobně zvýší zájem o tento sport mezi americkými miliardáři vzhledem k jeho konání na severoamerickém kontinentu. Tyto okolnosti by mohly majitelům pomoct uskutečnit prodej za 7 až 10 miliard liber.

Předpokládá se, že se Glazerovi zabývali také nabídkami na prodej menšinového podílu od několika investičních společností, jako jsou Elliott Management, Ares Management a Sixth Street.