Zprávy

Prodejce J.K.L. Trade poslal firmu do konkurzu

1. července 2020

Téměř 10 let provozovala firma J.K.L. Trade po Česku několik prodejen se sportovním oblečením. Pandemii koronaviru a s tím spojené uzavření obchodů ale společnost neustála. Její majitel Jindřich Gaier nyní kvůli dluhům16,4 milionů korun poslal firmu do konkurzu. "Výpadek příjmů je zcela fatální a není logické snažit se to zachránit z veřejných financí," uvedl Gaier v návrhu na zahájení insolvenčního řízení. Narážel tím na nucené zavření svých obchodů na necelé dva měsíce, přičemž státní pomoc pro podniky byla jen částečná.

Některé Gaierovy provozovny, jako je prodejna oblečení americké značky sportovního vybavení Columbia v pražské outletové Fashion Areně, už provoz ani nezkusily obnovit. Další obchody s oblečením patřící J.K.L. Trade v Jihlavě, Hradci Králové, Ostravě nebo Táboře by měly zavřít do konce června.

Firmy jsou nyní v Česku proti úpadku chráněny. V rámci takzvaného lex covid na ně věřitelé nesmějí podávat insolvenční návrhy. Stejně tak nemají jejich jednatelé povinnost poslat firmu do insolvence, pokud splňuje podmínky úpadku. Většinu podniků, které tak v posledních dvou měsících skončily v insolvenci, tam poslali jejich majitelé kvůli déle trvajícím problémům. A to se týkalo i J.K.L. Trade. Majitel firmy Gaier tvrdí, že podnik zápolil s peněžními problémy již od loňska, kdy se propadl do ztráty. Její výši ale není možné z obchodního rejstříku zjistit, přestože v něm firmy mají povinnost zveřejňovat výroční zprávy za každý rok. Poslední záznam je z roku 2013.

Mezi největší věřitele patří dodavatelé, dále firma dluží přes tři miliony korun pražskému finančnímu úřadu, zdravotním pojišťovnám a na sociálním pojištění. Půl milionu korun je dlužná i zaměstnancům. Jedním z jejích největších věřitelů s pohledávkou téměř 2,6 milionu je společnost OC Braník, kterou ale Gaier současně vlastní.

Aspoň část peněz ze zmiňovaných 16 milionů by mohli věřitelé získat zpět z prodeje majetku J.K.L. Trade. Movitý majetek, hlavně zásoby zboží, má podle insolvenčního návrhu hodnotu přes 2,2 milionu korun. Dalších 751 tisíc jsou pohledávky firmy za jejími dlužníky.

Gaier v návrhu na zahájení insolvence tvrdí, že za klesající příjmy firmy mohl růst mezd a také ceny oblečení v internetovém prodeji, které se pohybovaly na úrovni částek, za něž zboží nakoupil.

Zdroj: ihned.cz