Zprávy

Prodeje fotbalových dresů firmy Adidas

25. května 2018

Od blížícího se mistrovství světa ve fotbale v Rusku si slibují velké zisky také výrobci dresů. Velmi lukrativní je prodej německého reprezentačního dresu, jehož výrobcem je firma Adidas. Jeho kopii se svým jménem obdržela od reprezentačního trenéra Löwa a manažera týmu Bierhoffa i spolková kancléřka Angela Merkelová. Nese číslo 4, které označuje počet titulů mistrů světa, kterých Německo v historii mistrovství dosáhlo, a také čtvrté volební období, po které je Merkelová kancléřkou.

Doporučená cena dresu pro běžné zákazníky činí 89,95 eur, „autentický dres“ s hi-tech materiály, který nosí i samotní hráči německé reprezentace, přijde zákazníky na 129,95 eur. Cena se od mistrovství v roce 2006 zvýšila o 25 eur. Adidas má však problém s  některými obchodníky, kteří dresy prodávají s nižší než doporučenou cenou. 40 eur z každého dresu totiž připadne obchodníkovi, proto je prostor pro určování ceny pro obchod větší a někteří toho využívají ke snížení původní ceny. Adidasu z prodejní ceny zbyde 17 eur, na výrobu a transport je určeno 8,60 z ceny. Německý fotbalový svaz získá z každého dresu 5,50 eur jako licenční poplatek, stát si přijde na daních na 14,36 eur za kus. Zbytek ceny tvoří marketingové a distribuční výdaje.

U příležitosti posledního mistrovství světa prodal Adidas přes tři miliony dresů německé reprezentace. Celkem utržila tato firma za prodej dresů, kopaček, míčů a fanouškovského zboží 2,1 miliardy eur. Během letošního turnaje se očekávají tržby ještě vyšší. Napomáhá tomu i fakt, že Adidas sponzoruje jedenáct reprezentací, které se turnaje zúčastní. Mezi nimi jsou kromě Německa také další favorité – Španělsko a Argentina.

Německé reprezentaci platil dosud Adidas 25 milionů eur ročně, podle nové smlouvy platné do roku 2022 se roční příspěvek navýšil na 50 milionů eur. Podle výše prémií se může částka dostat ještě o 20 milionů eur výše. S vyššími výdaji však rostou i příjmy a prodej dresů je jejich podstatnou součástí. Protože firmě Adidas rostou také příjmy získané z internetového prodeje (v roce 2016 se zde tržby zvýšily o 60%), které mají být do roku 2020 na čtyřnásobné úrovni dnešních čísel, prodával Adidas dresy reprezentace nejdříve jen přes svůj e-shop, prodejny Adidas a Německý fotbalový svaz. To přineslo nevoli u jiných prodejců hlavně proto, že velkoobchody museli již na podzim 2017 odevzdat své objednávky na dresy až do léta 2018. Adidas se kritice brání tím, že poskytuje svým zákazníkům, kteří si stále více pořizují zboží na internetu, určité výhody. Zároveň firma připouští, že o tomto kroku probíhaly také velké interní debaty a že nemusí platit i v dalších letech.