Zprávy

Průzkum mezi běžci a čtenáři Runner´s World

23. března 2020

Při sedmém ročníku běžeckého sympózia na veletrhu ISPO v Mnichově byly představeny některé zajímavosti ze světa běžeckého amatérského sportu. Začátky běhu jako masového sportu jsou datovány do roku 1968. „Ale dlouho byl běžecký segment nevýrazný, k jeho rozkvětu došlo asi před pěti lety,“ říká Urs Weber, redaktor časopisu Runner´s World. Ten se s 250 tisíci čtenářů řadí k běžeckým časopisům s největším nákladem. Weber označuje současný stav jako „neuvěřitelně napínavou dobu s mnoha inovacemi ze zcela nových směrů, jako je například biomechanika“. 

K rozvoji sportu přispívá také vznik nových značek, jen za poslední rok jich bylo sedm. Na trhu se v poslední době objevily například boty s velmi šetrným procesem výroby. Některé boty mají zabudované čipy pro spojení se smartphony či chytrými hodinkami na analýzu běžeckého stylu. Dvanáct výrobců používá karbonové destičky.

Podle průzkumu mezi čtenáři Runner´s World běhají jeho příznivci průměrně 37 km za týden. 82 % z nich se v loňském roce zúčastnilo nějakého závodu. U běžců dominuje zájem o silniční běh, následují trailové běhy a firemní běhy. Mírně klesá zájem o maratony, největší zájem je o trasy do půlmaratonu.

Roste také průměrný výdaj za běžecké oblečení, meziročně o téměř 10 %, nyní činí 324 eur na osobu. Dobrou zprávou pro výrobce je, že běžci mají k dispozici průměrně šest párů obuvi. Zajímavým údajem je rovněž informace o místě, kde si běžci své vybavení nakupují. Podle průzkumu je to nejvíce v běžeckých specializovaných prodejnách, následuje koupě přes internet, sportovní prodejny a sportovní oddělení obchodních domů.