Zprávy

První závody sezóny alpského lyžování přinášejí debaty o klimatických změnách

27. října 2023

První závody Světového poháru alpských lyžařů na ledovci Rettenbach v rakouském Söldenu, které se mají konat již tento víkend, přinášejí vzrušení ještě před samotným startem. Kvůli vysokým teplotám vyzvalo několik sportovců, mezi kterými byly například Mikaela Shiffrin nebo Lara Gut, o posunutí závodů na začátku sezóny. Diskusi podpořili také politici, jako například ministryně životního prostředí Leonore Gewessler, podle které se klimatické změny v Alpách projevují velmi výrazně a brzký začátek lyžařské sezóny musí skončit. Ministryně vyzvala federaci FIS ke změnám v programu lyžařů. 

Radost z debaty nemají politici a zástupci turistické branže v Tyrolsku, protože akce v Söldenu je pro celý obor „obrovským hospodářským motorem,“ jak se vyjádřil zemský rada Mario Gerber, který si nedovede představit, že akce bude dva týdny před jejím zahájením zrušena. Jeho slova potvrzuje vedoucí Tirol Werbung Karin Seiler, která význam akce vidí také v zahájení rezervací ubytování v této oblasti pro novou sezónu. 

Greenpeace zveřejnil před několika dny výsledky ankety, podle které si 80 % Rakušanů myslí, že FIS nezohledňuje při závodech Světového poháru ochranu klimatu. Podle Greenpeace FIS změny v začátku sezóny a rozvoj udržitelné infrastruktury blokuje a „vykupuje se“ certifikáty CO2 neutrální. FIS reagovala prohlášením, že při plánování kalendáře sleduje dlouhodobé trendy a pokud se ukáže, že závody v tomto ročním období budou dlouhodobě neuskutečnitelné, pak se přizpůsobí. 

Víkendové závody, které budou ve znamení oslav 30. jubilea od jejich zahájení, se tak uskuteční na bílém pásu sněhu, o který se stará 22 sněhových děl. Na trať bude využit také sníh z předešlé sezóny. Aktuálně je ledovec díky tlakové níži zasněžený, vyplnily se tak předpovědi meteorologů.