Zprávy

Puma bojuje za rovnoprávnost

20. října 2018

Výrobce sportovního zboží Puma se chce více angažovat v oblasti sociálních témat. Za tímto účelem vznikla platforma #Reform, která podporuje aktivisty z celého světa, dobročinné akce a upozorňuje na aktuální témata sociální spravedlnosti. Inspirací byl pro Pumu čin afroamerického sprintera Tommieho Smitha, který při vyhlašování vítězů na olympiádě v roce 1968 ukázal svou pěst v černé rukavici. Byl to výraz nesouhlasu a upozornění na diskiminaci afroamerického obyvatelstva v USA. Smith byl poté, krátce po vyhlášení, propuštěn z olympijského týmu. Ovšem i svým tichým gestem dosáhl rozpoutání obecné debaty k tématu lidských a občanských práv.  

Puma založila také Team#REFORM, který tvoří kapitáni – známé osobnosti z různých oborů. Jsou jimi například rapper Meek Mill (téma reformy justice), basketbalistka WNBA Skylar Diggins-Smith (rovnoprávnost pohlaví) a samotný Tommie Smith (univerzální rovnost lidí). Kapitáni spolupracují s Pumou a upozorňují na další neziskové organizace, které mohou z platformy profitovat. Další kapitáni budou jmenováni v následujících měsících.

Součástí akce byla také výzva, aby lidé posílali v den 50. výročí „tichého gesta“  (16. října) foto nebo video se zvedlou pěstí a zároveň přispěli na konto organizací pro rovnoprávnost. Zároveň v tento den byla představena nová kolekce „Power Through Peace“, která připomíná výročí gesta amerického sprintera. Celý zisk z prodeje této kolekce půjde na účet neziskových organizací, které se zasazují za obecnou rovnoprávnost.