Zprávy

Puma oslavuje 55 let od legendárního gesta Tommieho Smithe

31. prosince 2023

V roce 1968 se na olympijských hrách v Mexico City zapsal do historie americký sprinter Tommie Smith svým "tichým gestem", které je dnes známé také jako Black Power Salute. Dne 16. října 1968 si doběhl pro zlato v běhu na 200 metrů ve světovém rekordu. Po převzetí zlaté medaile zvedl společně se sprinterem Johnem Carlosem, který skončil třetí, pěst v rukavici jako symbol proti rasovým konfliktům a diskriminaci ve Spojených státech. Toto tiché gesto zůstává symbolem aktivismu sportovců a trvalým prohlášením proti sociální nerovnosti.

To, co se dnes oslavuje, se pro Smithe a Carlose původně stalo přítěží, protože podle MOV porušili základní kámen olympijského hnutí: sport a politika nepatří k sobě. Na nátlak MOV byli oba sportovci vyřazeni z amerického olympijského týmu a Smithovi bylo odebráno veškeré financování. Sportovcům byla zakázaná činnost a dokonce jim bylo vyhrožováno smrtí. Teprve po dlouhé době byla jejich odvaha oceněna. Od roku 2005 připomíná jejich protest socha na univerzitě v kalifornském San Jose a socha je také ve Smithsonian Museum ve Washingtonu. Prezident Obama přijal oba sportovce v Bílém domě ještě v době, kdy byl ve funkci.

Puma nyní slaví 55. výročí slavného tichého gesta svého ambasadora Smitha. Na počest tohoto výjimečného data značka představuje kolekci "Icons of Unity" a exkluzivní rozhovor se Smithem, Colinem Jacksonem, bývalým atletem a stříbrným olympijským medailistou, a Felixem Strengem, zlatým a stříbrným paralympijským medailistou a mistrem světa a Evropy. Kolekce Icons of Unity zahrnuje různé grafické návrhy v nadčasových stylech, které vyjadřují čtyři základní Smithova poselství: Spravedlnost, Důstojnost, Rovnost a Mír. Kolekce je k dostání na na puma.com a ve vybraných prodejnách.