Zprávy

Queensland by mohl na olympiádě v roce 2032 vydělat

18. února 2020

Podle oficiální vládní zprávy by mohl australský stát Queensland v rámci organizace olympijských a paralympijských her v roce 2032 vydělat 36 miliard australských dolarů (24,2 miliardy USD). 20,2 miliardy AUD by přinesly příjmy z návštěv turistů, 8,6 miliardy AUD by vygeneroval zvýšený exportu, z jiných ekonomických benefitů by přišlo 7,4 miliardy AUD. Podle studie by díky pořádání her v Queenslandu vzniklo 130 000 pracovních míst, k tomu další desítky tisíc nepřímo spojených pracovních pozic.

Podle zprávy by olympiáda nestála stát Queensland nic, náklady ve výši 4,45 miliardy AUD by byly uhrazeny Mezinárodním olympijským výborem (nejméně 2,5 miliardy AUD), sponzorskými příspěvky a prodejem vstupenek. Celková cena studie, kterou v červenci Queensland zadal, byla 10 milionů AUD. Queenslandská premiérka Annastacia Palaszczuk, která studii vedla, zároveň řekla, že benefity her musí převážit nad náklady a každý z obyvatel by měl sdílet vzrušení a pýchu pořadatelské země. Podle studie by se 18 disciplín konalo mimo Brisbane, které by bylo jedním ze tří hlavních center her podél Gold a Sunshine Cost.

O pořádání olympiády v roce 2032 se Austrálie utká s Indií, Indonésií, Německem a Severní a Jižní Koreou. Avšak šance Austrálie, kam by se akce vrátila po úspěšné olympiádě v roce 2000, jsou poměrně velké.