Zprávy

Rakouská vláda zakáže pro příští zimní sezónu après-ski

2. října 2020

Poté, co některá lyžařská střediska začala sama zveřejňovat opatření pro následující zimní sezónu, představila i rakouská vláda plány pro bezpečný turismus v zemi. Jedno z nejrozhodnějších opatření k minimalizaci rizika nákazy covid-19 je omezení après-ski podniků a zákaz této oblíbené činnosti v dosud známé podobě.

Kancléř Kurz představil opatření slovy: “Zábava na lyžích ano, ale bez après-ski.“ Ministr zdravotnictví Rudolf Anschober podotkl, že zimní sport je kompatibilní s ochrannými opatřeními a že jarní nákazy nepocházely ze sjezdovek, nýbrž z après-ski. Tyrolský zemský hejtman uvedl, že après-ski tvoří v Tyrolsku 3 % příjmů v zimním turismu, proto nemůže tato oblast ohrozit celou branži.

Ve všech stravovacích zařízeních a chatách bude tuto zimu platit nařízení, že pití i jídlo mohou být konzumovány jen v sedě, ať už je to ve vnitřních nebo venkovních prostorách. Tím se zamezí stání natěsno nebo tanci. Rakouská střediska Ischgl, SkiWelt nebo Sölden již oznámila, že nebudou nabízet hlasitou party hudbu, ale jen hudbu jako podkres.

Kromě après-ski je důležitou oblastí také provoz lanovek a lyžařských škol. 85 % lanovek v Rakousku je bez gondolí, což snižuje možnost nákazy. Přesto i zde, jako u všech dopravních prostředků, platí povinnost nosit ochranu úst a nosu. Při nastupování je pak nutno dodržovat minimální rozestupy 1 m. Dodržování pravidel bude přísně kontrolováno. Omezení kapacit pro lanovky není v plánu. Lyžařské školy budou muset snížit maximální počet lidí v jedné skupině na deset a má se zabránit míchání skupin.

Podle ministryně pro turismus Elisabeth Köstlingerové mají být zaměstnancům v gastronomii a hotelnictví, učitelům v lyžařských školách a průvodcům k dispozici koronavirové testy.

Kromě dodržování bezpečnostních opatření v lyžařských střediscích je nutné pro rakouskou vládu v následujících dnech zabránit dalším varováním pro cesty, které by vydaly jiné země vůči Rakousku nebo jednotlivým spolkovým zemím, jako tomu je například nyní ze strany Německa pro Tyrolsko. Důvodem není jen ochrana zdraví, ale také ochrana rakouské ekonomiky, neboť turismus tvoří 15 % HDP, v celém odvětví jsou zaměstnány stovky tisíc lidí.