Zprávy

Rakouský Head staví nový závod na Ukrajině

29. listopadu 2019

V březnu tohoto roku vyhrál Head aukci na prodej pozemku o výměře 25 hektarů na území průmyslového parku ve Vinnycje. Společnost nabídla za pozemek 34,5 milionu UAH a plánuje ve Vinnycje postavit továrnu na vybavení pro zimní sporty (lyže, lyžařské boty, lyžařské vázání atd.). Podle starosty Vinnycje Sergeje Morgunova zahájí Head výstavbu letos. Zároveň bylo oznámeno, že firma celkem plánuje investovat 80 milionů eur a vytvořit 1 000 pracovních míst.

 Johan Eliasch, generální ředitel rakouské firmy Head International GmbH, řekl na Kyjevském mezinárodnímu ekonomickému fóru, proč se společnost rozhodla postavit velký závod právě na Ukrajině. Podle něj jsou náklady na takový projekt na Ukrajině výrazně nižší než v jiných zemích a dalším důvodem je logistika. Podle Eliasche je z Ukrajiny snadné dodávat výrobky do jiných evropských zemí. Kromě toho existuje mezi Ukrajinou a EU Zóna volného obchodu.

Eliasch také zdůraznil, že situace na Ukrajině „je na stejné úrovni jako v ostatních rozvojových zemí, možná ještě lepší“ a že předpokládá, že firma nebude mít problém s nedostatkem lidí, i když mnoho Ukrajinců odchází do bohatších zemí východní Evropy.