Zprávy

Reklama na dresech hráčů NBA

8. listopadu 2017

Basketbalisté působící v NBA, jsou prvními hráči některé ze čtyř nejprestižnějších amerických lig, kteří mohou mít na svých dresech reklamy. K prodeji reklamního prostoru na dresech přistoupilo vedení NBA i přesto, že ekonomicky se jí daří. Třetím rokem po sobě hlásila zlepšení rekordu v počtu prodaných vstupenek. (Nejdražší lístky v základní části prodávají Golden State Warriors, a to v průměru za 80 dolarů. Před dvěma lety to bylo 40 dolarů.) Před třemi lety NBA prodala televizím ESPN a Turner Sports vysílací práva, za devět let získá celkem 24 miliard dolarů.

NBA letos vyměnila dodavatele dresů a dalšího oblečení, Adidas nahrazuje Nike - a na rozdíl od německého předchůdce smí společnost sídlící v americkém Portlandu umístit na oblečení své logo. Ale Nike za toto „privilegium“ musí zaplatit, za osm let bude činit celková suma více než jednu miliardu dolarů, což je třikrát víc, než platil Adidas. Jeden klub dostal výjimku a na svých dresech typickou fajfku firmy Nike nemá: hráči Charlotte Hornets nosí siluetu Michaela Jordana. Ten je totiž majitelem tohoto klubu a značka Jordan Brand patří rovněž koncernu Nike.

Kluby mohou zaplnit čtverec dva a půl palce na dva a půl palce, tedy něco málo přes šest centimetrů, na levém rameni. Liga chce získávat až 150 milionů dolarů ročně - půlka zůstane jednotlivým klubům, půlka půjde do společné pokladny. Zatím se jedná o experiment, který má být po třech letech vyhodnocen. Předpokládá se, že analýzy k tomuto tématu si nechají udělat i zástupci dalších lig - NFL, MLB a NHL.

NBA si může dovolit průlom i díky tomu, že reklamu už nosí sedm let hráčky ženské ligy WNBA. Dnes reklamu v této ženské soutěži obvykle tvoří jedno sponzorské jméno nad klubovým logem a jedno pod ním.

Dnes má reklamní smlouvu již 17 klubů. Kluby nemají ruce zcela volné, nesmějí prezentovat společnost spojenou s hazardem, zakázaná je propagace alkoholu. Naopak doporučená je místní vazba inzerující společnosti. Cleveland Cavaliers má za partnera pneumatiky Goodyear, jejichž výrobce sídlí v nedalekém Akronu a před několika lety svůj vlastní profesionální basketbalový tým dokonce financoval. Orlando Magic se spojilo pro změnu se zábavním gigantem Disney. Milwaukee se dohodlo s Harley-Davidson, Denver s bankou Western Union a Boston s General Electric, jehož odborníci zároveň působí v tréninkovém centru slavného klubu.Utah Jazz se dohodli se softwarovou společností Qualtrics a na dresy dostane logo charitativního projektu 5 For The Fight, který vybírá prostředky na výzkum rakoviny. Jako vůbec první klub NBA si sjednali partnera Philadelphia 76ers. Z dohody se společností StubHub, zabývající se přeprodáváním vstupenek, získali pět milionů dolarů. 12 milionů za rok dostane klub Los Angeles Lakers, který se spojil s majiteli mobilní aplikace Wish.

Nejlepší obchod udělali v Golden State. Japonský koncern Rakuten platí Warriors za bílou iniciálu R v červeném kruhu 20 milionů ročně. Ze strany Rakutenu se jedná o velkou ofenzivu do sportovního světa. Nedávno se stal partnerskou společností celé NBA a sponzoruje i FC Barcelona, kterému zaplatí celkem 220 milionů eur za čtyři roky.