Zprávy

Rekordní rok pro skupinu Rossignol

15. června 2023

Skupina Rossignol zaznamenala v účetním roce 2021/22 prodeje ve výši 313 milionů eur. V sezóně končící 31. března 2023 její tržby činily 401 milionů eur. Ke skupině patří značky Rossignol, Dynastar, Lange, Look, Risport a Kerma. Cílem do roku 2026 je dosáhnout 30 % celkového obratu prodejem obuvi a oblečení a expanze do oblasti multisportu a celoroční nabídky. V plánu má skupina také vyrábět třetinu svého lyžařského vybavení v rámci konceptu cirkulární ekonomiky. 

Rekordních výsledků skupina letos dosáhla i přes ne úplně ideální sněhové podmínky. Silné prodeje zaznamenala na všech trzích – ve Francii nárůst o 36 %, v Evropě +39 %, v Severní Americe +16 %, v Asii +10 % - a ve všech distribučních kanálech. Výborně se prodávalo lyžařské vybavení, obuv i oblečení, což souvisí jistě i s výbornými výsledky v závodním sportu. Sportovci patřící ke skupině Rossignol získali v uplynulé sezóně 146 umístění na stupních vítězů a 40 vítězství v závodech Světového poháru. Na mistrovstvích světa dostali lyžaři v alpském i severském lyžování 21 medailí, z toho devět zlatých. 

Skupina Rossignol si klade za cíl utržit do tří let 500 milionů eur za sezónu. Zároveň plánuje realizovat své environmentální a sociální závazky v rámci strategického plánu Ascension 2026. Cílem je sladit kvalitativní růst, průmyslovou výkonnost a udržitelnější přístup. Pro dosažení těchto cílů chce skupina investovat 50 milionů eur, 27 milionů z této částky půjde na investice do výroby a programu udržitelnosti. 

Firma působí na pěti místech v Evropě, ve Francii se jedná o Sallanches - lyže, Nevers – vázání, Saint-Étienne-de-Saint-Geoirs – logistické centrum, ve Španělsku provozuje továrnu v Artès – lyže a v italské Montebelluně vyrábí lyžařskou obuv. Továrna v Sallanches se zaměřuje na výrobu ekologicky vyráběných a recyklovatelných lyží. Americká pobočka firmy se nachází v Park City v Utahu. Skupina je od roku 2013 v rukách skandinávského investičního fondu Altor. 

Skupina Rossignol také investovala do pěstování vlastních topolů. Cílem je vytvořit kompletní cyklus - od výsadby přes výrobu až po využití materiálů na konci životního cyklu a recyklaci výrobků. Plantáž bude přímo zásobovat dvě lyžařské továrny v Artés a Sallanches a očekává se, že v budoucnu pokryje 50 % roční potřeby dřeva. Tento krok je součástí patnáctiletého cyklu výsadby lesa s více než 50 000 stromy na místě, které je v současnosti bez stromů a váže 14 000 tun CO2. Skupina pokračuje v dosahování všech svých udržitelných cílů - snížení množství odpadu o 40 % do roku 2025, snížení uhlíkové stopy o 30 % do roku 2030 spolu s odpovědnější nabídkou lyžařského vybavení, oblečení a obuvi.