Zprávy

Rekordní sledovanost Super Bowlu LVIII

16. února 2024

Super Bowl LVIII se stal nejsledovanější událostí v historii americké televize se 123,4 miliony diváků. Oproti loňskému roku sledovanost vzrostla o 7 %, tehdy utkání sledovalo 115,1 milionů diváků. Zápas vysílaly stanice CBS, Nickelodeon, Paramount+ a digitální platformy. Kansas City Chiefs zvítězili v prodloužení nad San Francisco 49ers 25:22. Zápas byl poprvé k dispozici také jako dětský simulovaný přenos na stanici Nickelodeon.

CBS se střídavě dělí o vysílací práva na Super Bowl se stanicemi ABC, Fox a NBC, přičemž obrovské množství diváků zvýší příjmy jednotlivých stanic z reklamy a přenosů až čtyřikrát. Ke sledovanosti přispělo i vystoupení Taylor Swift. 

Předpokládá se, že CBS prodala před tímto zápasem reklamu v hodnotě nejméně 635 milionů USD. Podle společnosti Sportico však téměř patnáctiminutové prodloužení přineslo další příjmy ve výši 60 milionů USD, což znamená, že rekord, kterého loni dosáhla společnost Fox, byl téměř jistě překonán. 

Liga NFL má za sebou nejlepší sezónu z hlediska průměrné sledovanosti od roku 2017, kdy ji sledovalo 17,9 milionu diváků. Tohoto čísla bylo dosaženo navzdory tomu, že Amazon Thursday Night Football je exkluzivním streamovaným přenosem. I v tomto případě však sledovanost Amazonu stoupá a jeho produkce oslovuje mladší publikum, čímž se rozšiřuje okruh diváků.

V průběhu celého kalendářního roku představovala NFL 93 nejsledovanějších přenosů v USA v roce 2023, přičemž 17 zápasů v loňském roce sledovalo více než 25 milionů diváků.

Super Bowl LVIII rovněž trhá rekordy na stadionu, zápas byl nejprodávanější událostí v historii na platformě Viagogo, která nabízí vstupenky. Pětina všech vstupenek byla prodána během posledních 24 hodin, prodej v poslední den vzrostl trojnásobně.