Zprávy

Rekordní úroveň příjmů ze sponzoringu v USA

12. prosince 2023

Příjmy ze sponzoringu sportovních týmů v USA dosáhnou v roce 2023 rekordních 6,7 miliardy dolarů, což znamená meziroční růst o 17,5 %. Největší příjmy z tohoto sponzoringu měly kluby Národní basketbalové asociace (NBA), kde 25 z 30 týmů vydělalo v sezóně 2022/23 216 milionů dolarů.

Největší nárůst příjmů (o 23 %) zaznamenaly týmy MLB díky zavedení sponzoringu na dresech. Díky tomu si kluby vydělaly 129 milionů dolarů. Studie provedená platformou Turnstile předpokládá, že kdyby nášivky zavedla i NFL liga, získala by příjmy ve výši až 673 milionů USD.

Zmínit by se měl také nárůst komerčních smluv pro ženské sportovní ligy, které meziročně vzrostly o 35 %. Kromě toho se v uplynulém roce 550 nových značek dohodlo na individuálních smlouvách. Ženská národní basketbalová asociace (WNBA) zaznamenala nejvyšší počet sponzorských smluv ze všech ženských sportovních lig, umístila se před fotbalovou ligou MX Femenil a Národní ženskou fotbalovou ligou (NWSL)

Z jednotlivých firem měla nejvyšší počet sponzorských smluv s globálními sportovními společnostmi (938) Coca-Cola, Nike měl naopak nejvíce smluv s jednotlivými sportovci (280).