Zprávy

Restrukturalizace evropské pobočky Boardriders

10. prosince 2019

Americká skupina Boardriders, která získala v loňském roce značky Quiksilver a Billabong, začala propouštět evropské zaměstnance. Již v dubnu bylo oznámeno, že Quiksilver propustí ve Francii 194 lidí. Evropská pobočka skupiny Boardriders Na Pali nyní rozvázala pracovní poměr se 136 lidmi, což je 20 % z celkového počtu. Propouštění se týkalo jen lidí pracujících pro značky Quiksilver a Billabong.

Součástí velké restrukturalizace je také prodej hlavního pyrenejského sídla v Saint-Jean-de-Luz, kde sídlily všechny značky patřící ke skupině - Quilsilver, Roxy, DC Shoes, Element a Billabong. Budova z roku 2010 bude prodána, aby se v ní posléze Quiksilver stal jedním z nájemníků. Toto řešení je nutné z finančních důvodů. Skupina zaznamenala v posledním účetním období ztrátu 7 milionů dolarů, její obrat činil 1,9 miliardy dolarů. Celkově zaměstnává surfařská skupina po celém světě 9 tisíc lidí v 630 pobočkách ve 28 zemích. Důkladná restrukturalizace má přinést celkem 100 milionů eur úspor. Francie je pro značku klíčovou zemí, kde se generuje 40 % tržeb koncernu.

Důvodem velkých ztrát je pokles prodeje zboží Quiksilver, vzestup tzv. rychlých fashion značek, ale také smrt Pierra Agnèse, prezidenta značky v roce 2018, který byl významnou tváří a hybatelem značky a Quiksilver s jeho umrtím ztratil na významu a síle.