Zprávy

Řetězec Sanfo je na burze úspěšný

Společnost Beijing Sanfo Outdoor Products, která provozuje jeden z hlavních čínských řetězců prodávajících outdoorové zboží, úspěšně vstoupila na burzu. Poptávka po akciích byla již několik dní před zahájením obchodování firmy velmi vysoká, hodnota akcií stoupá. Počáteční hodnota byla stanovena na 1,32 eur za akcii, na konci prosince činila hodnota akcie již 7,24 eur.

Cílem firmy je dosáhnout příjmu 22,5 mil. eur. Podle představ zakladatele firmy Henga Zhanga by měly být finance použity na expanzi řetězce do středně velkých měst na západě země. Dosud firma působila hlavně ve východní a severovýchodní části Číny.

Tržby firmy se v loňském roce zvýšily ze 42,2 mil. eur na 50,6 mil. eur, čistý zisk poklesl o 10%. Důvodem byly zvyšující se náklady na personál a provoz, ale také velké skladové zásoby, které se však týkají celého oboru. Celkem k řetězci patřilo na konci loňského roku 36 kamenných prodejen ve 12 městech a jeden internetový obchod, který se na tržbách podílí 15%. Podle čínského tisku je třetina prodejen Sanfo nevýdělečná.

Loni otevřela firma čtyři nové prodejny, dvě uzavřela z důvodu vysokých nájmů. Díky příjmům z prodeje akcií plánuje Sanfo během dalších tří let otevření 37 nových prodejen ve 26 městech.