Zprávy

Rezort Vail chce koupit lyžařské středisko Whistler

Podle počtu návštěvníků je lyžařské středisko Colorado´s Vail nejnavštěvovanější v USA a stále se rozrůstá. Společnost Vail Resorts nyní vlastní nebo provozuje i několik dalších areálů, mezi kterými je i druhé nejnavštěvovanější středisko Colorado´s Breckenridge,dále Beaver Creek a Keystone, kalifornské lyžařské areály Heavenly, Northstar a Kirkwood nebo utažský Park City. Ten se považuje za nejrozsáhlejší na území USA.

Vail Resorts vlastní také menší střediska v Michiganu a v Minnesotě. Ve Wisconsinu provozuje řetězec hotelů RockResorts, je důležitým hráčem v oblasti stravování a má také několik golfových areálů v USA nebo v Karibiku.

Areál Park City se vytvořil před dvěma lety spojením střediska Park City Mountain Resorts a vzdálenými kaňony, vznikla zde nová lanovka i sjezdovky. Náklady činily kolem 50 milionů dolarů. Společnost Vail Resorts loni koupila největší rezort v Austrálii – Perisher. Nyní se začala firma zajímat o největší a nejnavštěvovanější lyžařský areál v celé Severní Americe Whistler Blackcomb v Britské Kolumbii, který byl několikrát označen za nejlepší lyžařský areál na západní polokouli. Whistler a Blackcomb jsou střediska ležící vedle sebe spojená lanovkou, nachází se zde přes 200 sjezdovek. Celkem se lyžuje na ploše 8 tisíc akrů, v oblasti je 14 speciálních lyžařských kotlin a tři ledovce s možností letního lyžování. Ročně zde napadne více než 11 metrů sněhu, lyžařská sezóna zde trvá nejdéle v celé zemi. Kromě lyžování nabízí středisko také tratě pro horskou cyklistiku ve známém Mountain Bike Parku, mnoho kvalitních golfových středisek nebo centrum běžeckého lyžování. Pro pokročilé lyžaře a snowboardisty nabízí středisko mnoho míst pro backcountry lyžování, několik heliskiingových operátorů a nespočet průvodcovaných programů. Celé středisko se označuje jako přátelské k chodcům. Poslední tři roky byl Whistler Blackcomb zvolen rezortem číslo jedna v Severní Americe čtenáři SKI magazínu. Areál je dosud vlastněn společností Canadian resort.