Zprávy

Rottefella vyhrála soud týkající se vázání Move

5. září 2023

Norský odvolací soud rozhodl ve prospěch společností Rottefella a Madshus v patentovém sporu proti společnosti Amer Sports týkajícím se posunovacích systémů vázání. Žaloba se týkala systému vázání "Move" pro běžecké lyže, který norský výrobce Rottefella uvedl na trh v roce 2018 po několika letech vývoje výrobku. Systém Move, který vyvinula společnost Rottefella a který je chráněn jejími vlastními patenty a jedním patentem licencovaným od společnosti Madshus, umožňuje posunout vázání lyží, aby se dosáhlo lepšího odrazu nebo skluzu, aniž by bylo nutné lyže sundat.

Když o necelé tři roky později uvedly konkurenční značky Salomon a Atomic prostřednictvím svého společného vlastníka Amer Sports na trh podobný výrobek, zažalovaly je společnosti Rottefella a Madshus za porušení patentu. Loni v létě rozhodl okresní soud v Oslu ve prospěch společností Rottefella a Madshus. Společnost Amer Sports se proti rozsudku odvolala a odvolací soud nyní dospěl ke stejnému závěru jako okresní soud. Zákaz uvádění na trh a prodeje uložený okresním soudem byl v plném rozsahu potvrzen.

"Systém Move je příkladem inovace, která si vyžádala velké investice. K takovým investicím dochází pouze tehdy, když mají společnosti možnost získat právní ochranu pro vyvinuté patenty," uvedl Halvor Manshaus, partner advokátní kanceláře Schjødt, který byl v tomto případě právním poradcem společnosti Rottefella. 

Společnostem Rottefella a Madshus bylo přiznáno odškodnění ve výši 9,2 milionu norských korun (795 000 EUR) plus 4,4 milionu norských korun (380 000 EUR) na pokrytí nákladů řízení. Okresní soud přiznal společnosti Rottefella 5,6 milionu norských korun (484 000 eur) na náhradu nákladů řízení.

"Tento rozsudek představuje důležité vítězství pro všechny společnosti zaměřené na inovace. Rozsudek poskytuje potřebnou právní jistotu společnostem, které podstupují riziko tím, že investují do nových vynálezů, nových technologií a nových řešení založených na patentech a vyvíjejí je," uvedl Torstein Myklebostad, generální ředitel společnosti Rottefella.