Zprávy

Rovnost odměn ve sjezdovém lyžování

28. června 2018

V době, kdy ženy bojují za rovnost platů v mnoha zaměstnáních, dochází ve Světovém poháru ve sjezdovém lyžování již druhou sezónu k tomu, že dámy dostanou více než muži.

V sezóně 2017/18 si vydělaly ženy z top 18 kromě jedné více než muži z top 18. V předchozí sezóně to platilo pro všechny ženy z top 13 včetně nejlepší Mikaely Shiffrinové, která získala větší peníze než vítěz mužské soutěže Marcel Hirscher v posledních dvou sezónách. Americká lyžařka tento pokrok v rovnosti platů velice chválí.

Shiffrinová si celkem vydělala 702 774,88 CHF. Podílela se na tom umístění na stupních vítězů v Courchevelu, Lienzi a Flachau. Ve Flachau dostaly ženy nejštědřejší odměny – celkem 194 054 CHF, přičemž 39 000 CHF dostala jen Shiffrinová jako vítězka. Minimální startovné pro 30 nejlepších lyžařů a lyžařek, kteří závod dokončili, je 120 tisíc CHF. Vyšší, než je minimální price money, nabídly také závody v Bad Kleinkirchheimu. V mužských závodech nabídli vyšší startovné pořadatelé závodů v Kitzbühelu a Schladmingu, Kitzbühel byl s 200 tisíci CHF nejštědřejším.