Zprávy

Rozhovor s Leonem Korošecem, ředitelem divize zimních sportů Elan

Leon Korošec, ředitel divize zimních sportů u firmy Elan, hodnotí v exkluzivním interview změny ve vlastnické struktuře slovinské firmy, úspěch sloganu Always Good Times, a také prozradí, jaké tajemství stojí za revolučními inovacemi značky Elan. 


-          Jak se vyvíjely poslední roky pro Elan?
Opravdu velmi dobře. Zažili jsme mimořádné období růstu a vývoje naší značky, proběhly velké investice do výroby a rozšiřování naší distribuční sítě.


-          Vlastnická struktura se nedávno znovu měnila, jak vidíte vliv nových finských vlastníků na provoz firmy Elan?
Elan se stal součástí skupiny KJK sports, což je poprvé, kdy se firma stala součástí skupiny společností působících ve sportovním průmyslu. Pro Elan to znamená velkou příležitost pro další vývoj i pro nová partnerství. Jsem velmi rád, když můžu říct, že s kolegy z našich sesterských firem (Tahe Outdoors, Leader, Baltik Vairas) jsme rychle našli společnou řeč, protože sdílejí naše postoje na společný vývoj.


-          V posledních letech společnost pracovala s novým sloganem – Always Good Times, který znamená nezapomenutelné zimní chvíle ve společnosti rodiny a přátel. Jak spojujete tuto filozofii s nadšením firmy Elan pro inovace?
Nový slogan neznamená odchýlení se od hlavních hodnot firmy Elan. Je to jasné vyjádření, proč děláme to, co děláme. Naše inovace nebyly  nikdy určeny jen pro hrstku top závodníků, vždy jsme měli na mysli to, jak můžeme zlepšit uživatelský zážitek u různých skupin. Always Good Times je zjednodušení toho, v co naše firma věří, že v každém z nás se skrývá skvělý lyžař a že každý lyžař si zaslouží zažít výjimečné chvíle na lyžích.


-          Jak obtížný byl tento přechod a jak byly změny přijímány vašimi zaměstnanci a věrnými zákazníky?
Těšilo nás, když jsme viděli, jak dobře byly změny přijímány a kolik úspěchů přináší realizace na tolika úrovních a v tolika oblastech. Většinou jsme viděli, že lidé investují další energii a radost do své práce, a to je velmi důležité.


-          Elan dosáhl v celé své historii mnoha úspěchů v závodním lyžování. Nyní už ale nejste několik sezón ve Světovém poháru, zato má Elan velmi silný mezinárodní tým ve skicrossu. Závodníci Elanu vyhráli čtyři ze šesti možných medailí na olympiádě v Pchjong-čchangu, včetně obou zlatých. Jak tyto úspěchy ovlivňují míru identifikace se značkou?
Lyžování na vrcholové úrovni se uskutečňuje v mnoha podobách a není potřeba být přítomen ve všech formách. Nicméně je důležitým prvkem a podporuje vysokou úroveň našich produktů pro ty nejnáročnější zákazníky. Elan toto strategické rozhodnutí zaměřit se na skicross udělal záměrně a já jsem opravdu šťastný, že se v této oblasti nacházíme na špičce.  


-            Lyžařský průmysl je silně závislý na počasí (sněhu), což má poměrně velký vliv na prodeje, a také na vás, když hledáte nové trhy…
To je pravda, ale jedná se o vnější faktor, který je stejný pro všechny hráče na trhu. Je to něco, co bereme na zřetel, když děláme další rozhodnutí.


-          Elan je již několik let velmi silný v Severní Americe. Nyní vstupujete na trhy v Asii, vidět jste obzvláště v Číně. Pokud se nemýlím, váš podíl je zde poměrně velký.

V USA i Kanadě máme vlastní společnosti, které nám dovolí dosáhnout našich strategických cílů tím nejlepším způsobem. Jedná se také o trh, kde jsme zažili v posledních letech ten největší růst. Ale jsme globální značkou a každý trh je pro nás důležitý. 


 -          Elan i nadále pokračuje v práci a vymýšlí mnoho inovací, které jsou  možná tím nejrozpoznatelnějším prvkem v koncepci firmy. Jak dokážete vytvářet revoluční inovace, které přináší radost lyžařům všech úrovní, sezónu po sezóně?
Naším tajemstvím je výjimečný tým, který věří, že jeho poslání a tvrdá práce pomáhají stále zlepšovat zážitky z lyžování na celém světě.