Zprávy

Rozvoj floorbalu v Číně

11. listopadu 2017

Floorbal zažívá v současnosti velký boom v Číně. Mnoho desetiletí platil za zavrženíhodný druh sportu, který téměř neexistoval. Mění se však přístup vlády k pohybovým aktivitám celkově, které napomáhají zmenšovat zátěž zdravotního systému a zvyšují také výkonnost obyvytelstva a zlepšují jeho sociální chování ve skupinách, čemuž mohou například pomoci týmové sporty.

K nejoblíbenějším druhům sportů v Číně patří v současnosti fotbal a basketbal, v poslední době však roste popularita i původně skandinávského sportu – floorbalu. Čína si vyrábí od roku 2009 vlastní hokejky a sport provozuje již 20 univerzit. V současnosti probíhá vzdělávací kurz 1000 trenérů z 27 provincií. Od roku 2016 je Čína také členem Mezinárodní floorbalové federace.

Dalšími cíli jsou vybudování systému lig a etablování tohoto sportu do dalších měst. Dlouhodobým cílem pak je přechod hráčů floorbalu na hokej. Čínská vláda proto podporuje také jízdu na kolečkových bruslí a předpokládá, že hráč věnující se floorbalu a jízdě na kolečkových bruslích, bude posléze také úspěšným hokejistou. Čína by se ráda dostala na olympijský turnaj v roce 2022.