Zprávy

Rozvoj skiareálu na Klínovci stál už 600 milionů

Lyžařský areál na Klínovci má za sebou obrovskou investici - přibyla zde nová lanovka a tříkilometrová sjezdovka. Majitelé přemýšlejí nad propojením střediska s německým Oberwiesenthalem. Očekávaná návratnost investice do rozvoje skiareálu je deset let za předpokladu, že následující zimy budou chladné a bohaté na sníh.

Majitelé Skiareálu Klínovec jsou krušnohorští podnikatelé Petr Zeman a Martin Píša. Za nové sjezdovky, lanovky a rozvoj služeb v horském středisku, které řídí od počátku 90. let, utratili v posledních čtyřech letech přes 600 milionů korun. Jen vybudování zřejmě nejdelší (tříkilometrové) sjezdovky v Česku z vrcholu Klínovce k Jáchymovu a vystavění nové lanovky stálo 250 milionů korun. Jde tak o největší investici svého druhu na českých horách v roce 2014. "Peníze jsou zčásti naše vlastní, zčásti jde o úvěry od bank," říká muž, který kromě podnikání na Klínovci také obchoduje s nemovitostmi. Je třeba dodat, že zhruba třetinu z 600 milionů projektu spolufinancovaly fondy Evropské unie.

Před pěti lety požádal krušnohorský skiareál o územní rozhodnutí, které by povolilo propojit českou a německou stranu údolí se střediskem Oberwiesenthal vzdáleným vzdušnou čarou asi dva kilometry. Podle Zemana se teď konečně rýsuje finální podoba celého projektu. Česko-německý skiregion, který by přibral i nedaleký areál Neklid, by nabízel 50 kilometrů sjezdovek. Rozměrem se má blížit menším alpským střediskům. To by ovšem samozřejmě vyžadovalo další nemalé investice. Už teď vzniká přeshraniční InterSkiregion Fichtelberg-Klínovec, kde může lyžař na jednu permanentku využívat oba resorty (spojuje je však pouze skibus).

Předloni na Klínovci vybudovali čtyřsedačkové lanovky a další částečně krytou lanovku namísto starých vleků. Od napojení na Jáchymov si středisko slibuje ubytovací kapacity místních lázeňských zařízení a novou klientelu. Noví návštěvníci mají v dalších letech na Klínovci co nejvíce plnit maximální možnou kapacitu 12 500 lidí za hodinu na zhruba dvaceti kilometrech sjezdových tratí. Středisko by navíc mělo přilákat lidi k delším pobytům. To přinese potřebné miliony, které bude možné zpětně investovat. V okolí se také staví desítky nových apartmánových domů a penzionů.

Nově chystaný územní plán pak počítá s možností přestavby hotelu přímo na vrcholu Klínovce. Na špici nedalekého Božího Daru do městem vlastněného hotelu byla přivedena kanalizace a voda a radnice teď bude pro objekt nejspíš hledat nového investora. "Díky koncentraci všech těchto záměrů čekáme další investory do služeb a vybavení," říká Zeman.

Zdroj: ihned.cz