Zprávy

Rugbyové mistrovství v číslech

13. listopadu 2019

Rugbyové mistrovství, které před týdnem skončilo ziskem titulu pro Jihoafrickou republiku, se konalo letos od 20. září v Japonsku, poprvé na asijském kontinentu. Jednalo se o největší sportovní akci letošního roku, o kterou je stále větší zájem nejen mezi fanoušky, ale i mezi sponzory.

Deváté mistrovství světa očekávalo příjezd 1,8 milionů fanoušků a sledovanost dalších 3 miliard doma u svých obrazovek. I přesto vládly před japonským turnajem obavy, zda se v této zemi najde dostatek nadšených fandů, které však vyvrátily údaje o návštěvnosti za první turnajový týden. Stadiony byly vyprodané z 98 %. Podle průzkumu agentury Laut Nielsen Research je však jen v Asii 112 milionů ragbyových příznivců. V Japonsku se rugby věnuje od roku 2016 přes milion lidí, také proto, že třičtvrtě milionu dětí se učí základy tohoto sportu ve škole.

Zájem o mistrovství panoval i mezi televizními diváky. Japonská stanice NTV dosáhla při zahajovacím ceremoniálu sledovanosti 25,5 %, zápas proti Skotsku sledovalo jen v Japonsku 54,8 milionů diváků, což je více, než sledovalo finále fotbalového mistrovství v roce 2002. Anglické mužstvo při jeho prvním zápase proti státu Tonga sledovalo na ITV 4,7 milionů diváků, což znamená sledovanost 20 %. Ve Francii činila sledovanost prvního zápasu francouzské reprezentace 3,1 milionů diváků.

Rugbyové mistrovství bylo lákadlem i pro sponzory. To poslední mělo šest globálních partnerů - Emirates, Heineken, Land Rover, Mastercard, Société Générale a DHL. Oficiálními sponzory turnaje byli Canon, TOTO Ltd, SECOM, Taisho Pharmaceutical, Mitsubishi Estate, NEC, HITO Communications a Taisei. Oficiálními turnajovými dodavateli byly povětšinou japonské firmy.

Společnost IMG, která byla oficiálním partnerem pro prodej reklamních předmětů, informovala, že již den před zahájením turnaje překročily prodeje na oficiálním e-shopu ty před 4 roky v Anglii o 50 %.