Zprávy

Ruská KHL nemá dostatek peněz

Nesmyslně vysoké rozpočty a platy hráčů, které mnohdy převyšovaly ty ze zámořské NHL, dělaly Kontinentální ligu KHL velice atraktivní. Iluzi pohádkové soutěže, která se jednou může stát jedničkou na hokejovém trhu, v jednu chvíli podlehla většina fanoušků. Čas ukázal, že to byl jen velikášský sen. Ruská KHL začíná mít vážné problémy, které mohou skončit jejím rozpadem.

Není tajemstvím, že finanční potíže postihly minimálně polovinu klubů. Loni v KHL skončil Lev Praha, předtím Spartak Moskva, kvůli válce na Ukrajině Doněck, hrát už nebude Slovan Bratislava a Medveščak Záhřeb a brzy mohou následovat další kluby.

Vedení ligy proto už na lednovém Utkání hvězd v olympijském Soči jednalo o její budoucnosti. „Jsme přesvědčeni, že model KHL je v podobném duchu možné udržet i nadále,“ tvrdil tehdy šéf soutěže Dmitrij Černyšenko. Krachují však i další kluby. Na pokraji bankrotu je Admiral Vladivostok. Ten se přitom ke KHL připojil teprve před dvěma lety, i tak krátká doba ovšem stačila, aby se ukázalo, že přemrštěné rozpočty neodpovídají zájmu fanoušků. Klub podle dostupných informací dluží od nového roku za výplaty všem hráčům, podobně jsou na tom i samotní funkcionáři. A nic nenasvědčuje tomu, že se situace nějakým zázrakem zlepší.

Je zřejmé, že se Kontinentální liga pomalu začíná transformovat zpět do superligy (byť bude mít stále název KHL), tedy původní nejvyšší ruské soutěže. Všichni se budou muset uskromnit, všichni budou muset přijmout skutečnost, že konkurovat zámořské NHL byl rozmařilý nápad. Rusové však nechtějí ztratit tvář a zatím přiznávají jen částečná opatření. Jedním z nich je nastavení platového stropu, který by se měl postupně snižovat. Momentálně nikdo netuší, kolik mužstev se přihlásí do nového ročníku, kromě už zmiňovaných má totiž problémy celá řada dalších a i vedení přiznalo, že hrát by mělo už jen 24 týmů.

Zdroj: idnes.cz