Zprávy

Ruskému prodejci Wildberries se v roce 2020 mimořádně dařilo

11. března 2021

Ruský největší internetový prodejce Wildberries začal operovat ve Francii, Itálii, ve Španělsku, od ledna také v Německu. Firma na těchto trzích v současnosti nabízí zboží téměř 40 000 značek, od sportovního zboží, přes oblečení až po obuv, ale plánuje expanzi i do dalších kategorií. V Rusku společnost nabízí 5,5 milionu položek 88 000 značek. Největším segmentem je fashion, kde se generuje více než polovina tržeb.

Stejně jako v Rusku i v ostatních státech firma zaměstnává místní logistické partnery. Ve Francii a ve Španělsku dodává zboží do domovů nebo do tzv. pick-up pointů, kterých je ve Francii 2500 a 1900 ve Španělsku. V Itálii jsou zatím možné dodávky jen domů.

Celkem obchoduje Wildberries ve 13 zemích. S výše jmenovanými ještě v Polsku, Bělorusku, Kazachstán, Kyrgystánu, Arménii, Izraeli, na Slovensku, Ukrajině a samozřejmě v Rusku. V roce 2020 firma rostla o 74 %, její tržby dosáhly 6 miliard dolarů. V Rusku má firma 13 % podíl na e-commerce trhu, což je dvakrát více než největší konkurence, prodejce Ozon.