Zprávy

Sběratelská kartička s basketbalistou byla prodána za rekordní částku

14. května 2021

Sbírání kartiček se známými sportovci je v současnosti velkým hitem, ale vyplacená suma za obzvláště raritní NBA exemplář překvapila i ty největší experty. Nedávno sice vyměnila majitele jedna z kartiček za 1,72 milionů dolarů, nyní však došlo k prodeji kartičky s basketbalistou LeBronem Jamesem. Její prodejní cena činila 5,2 milionů dolarů. Nejedná se jen o nejvyšší hodnotu za kartičku s basketbalistou, ale zároveň o nejvyšší částku, která kdy byla vyplacena za jakoukoli sbírací kartičku. Druhou nejdražší kartičkou se stal exemplář z roku 1952 s baseballovou legendou Mickey Mantlem prodaný rovněž za 5,2 milionů dolarů.

Kartička s LeBronem Jamesem pochází z roku 2003, obsahuje kousek látky z dresu Cleveland Cavaliers, za který tehdy basketbalista hrál, a jeho autogram. V současnosti existuje podle prodávajícího 23 exemplářů (podle čísla, které měl James na dresu). Kdo je novým majitelem tohoto unikátu není známo. LeBron James je považován za nejlepšího basketbalistu všech dob v severoamerické profesionální lize. Za svou kariéru hrál mimo Cleveland také v Miami, nyní je hráčem Los Angeles Lakers.

Kartičky se sportovci se staly v posledních letech velmi oblíbenými. Horentní částky jsou vypláceny za kartičky hvězdných sportovců z jejich první sezóny. Jedná se o tzv. Rookie-Cards. Za poslední měsíc se tak prodala Rookie kartička s Tomy Bradym za 2,25 milionů dolarů, s Kobe Bryantem za 1,8 milionů dolarů.