Zprávy

Severoamerický a japonský lyžařský trh

30. května 2019

USA představují jeden z největších lyžařských trhů. Rekordním rokem byla sezóna 2010/11, ve které se uskutečnilo 60,5 milionů lyžařských cest. V sezóně 2017/18 se takových cest uskutečnilo 53,3 milionů, což je meziročně o 2,7% méně. Množství ovlivnily zcela jistě stále rostoucí ceny. Denní skipas se před desíti lety prodával za průměrnou cenu 59 dolarů, v sezóně 2015/16 za 105 dolarů. To ovlivnilo především nové zájemce o lyžování. Podle odborníků je tento model dostávat stále více peněz od méně návštěvníků dlouhodobě neudržitelný.

Na celém americkém kontinentu se nacházejí hory a lyžařské areály, ovšem 90% z nich se nalézá v Severní Americe. V Kanadě se počet lyžařských cest za posledních deset let neměnil, a to hlavně z důvodu stálých povětrnostních podmínek.

Japonsko je zemí s nejvyšším počtem lyžařských areálů, která zažila boom hlavně mezi lety 1970 a 1990. Tehdy počet aktivních lyžařů dosáhl více než 18 milionů za sezónu. V současné době se jejich počet odhaduje na 8 milionů. Japonsko se mohlo chlubit také velkým počtem lyžařských hal, první byla otevřena v roce 1959. V posledních letech však dochází u mnoha z nich k uzavření. Počet lyžařských cest za rok je v Japonsku vyčíslen na 30 milionů, což je polovina počtu v 80. letech. Tento počet také souvisí s demografickými změnami, tedy stárnoucí populací. Japonci se snaží přilákat k lyžování nové klienty a lákají do země zahraniční návštěvníky. Daří se jim to především v posledních letech. Australští lyžaři si tuto zemi vybírají pro svou lyžařskou dovolenou spíše než lety do Severní Ameriky. Tento posun nastal hlavně po teroristických útocích v roce 2001. Do Japonska začali mířit také turisté z jiných asijských zemí. K jejich přilákání přispěly jazykové mutace v mapách, na značkách či na jídelních lístcích v angličtině, korejštině nebo čínštině. Japonsko je nyní vyhledávanou destinací i mezi evropskými a americkými lyžaři.