Zprávy

Shaun White

22. února 2018

Trojnásobný olympijský vítěz, americký snowboardista Shaun White, je bezesporu ikonou tohoto sportu. Tento 31letý sportovec zvítězil na probíhající olympiádě i přes vážné zranění, které utrpěl loni v létě. Vítězství si zajistil až v poslední jízdě, kdy předvedl skok, díky kterému se zranil.

Tento sportovec, který se narodil se srdeční vadou, začal jezdit na skateboardu a již v sedmi letech měl prvního sponzora – firmu Burton. Korejská olympiáda je již jeho čtvrtou, na hrách v Soči obsadil čtvrté místo.  Jeho olympijská kariéra ale nekončí. V roce 2020 bude skateboarding poprvé na letních olympijských hrách a právě tam by se rád White kvalifikoval. Nevylučuje ani účast na dalších zimních olympijských hrách.

Shaun White vyhrál 15krát hry X-Games, ve snowboardu a skateboardu, desetkrát získal cenu ESPY pro nejlepšího mužského akčního sportovce a nejlepšího amerického olympionika. Na Instagramu má 950 tisíc příznivců, na Facebooku dokonce 2,4 milionů fanoušků. Jeho cena na trhu se odhaduje na 40 milionů dolarů.

K jeho nejvýznamnějším sponzorům patří Burton Snowboards, se kterým White podepsal smlouvu v hodnotě několika milionů dolarů už v roce 2009. Podporuje ho rovněž Red Bull nebo Target, Oakley, Hewlett-Packard nebo Ubisoft. Podle zákulisních informací bere v rámci každé smlouvy White nejméně 2 miliony dolarů ročně.

White je tak oblíbený, že byl k vidění dokonce v reklamních pauzách při televizním přenosu Super Bowlu, kdy pouštěli reklamní film „Best of U.S.“. Taková pocta se zatím dostala jen dalším čtyřem sportovcům.