Zprávy

Sherpa Adventure Gear mění způsob výroby

14. listopadu 2017

Sherpa Adventure Gear je jedinou značkou sportovního oblečení, která vyrábí výhradně v zemi svého vzniku. Většina kolekce značky Sherpa vzniká v okolí nepálského Káthmándú. Zakladatel firmy, Tashi Sherpa, zaměstnává od vzniku firmy v roce 2003 mnoho šerpů a jejich rodin z širokého okolí tohoto města. Nyní firma udělala další krok k zajištění existence mnoha svých zaměstnanců a pomohla jim v tom, aby se osamostatnili. Jistý příjem stále není v tomto regionu naprostou samozřejmostí.

Nepál se i přes mnoho problémů a překonání následků ničivého zemětřesení ukázal jako výhodné výrobní místo. Daří se zde produkci kalhot, triček a střední vrstvy. Vzniká zde také mnoho pletených výrobků, jejichž výroba se velmi dobře hodí do místních sociálních poměrů. Sherpa Adventure Gear zaměstnává nyní přes 1500 lidí, mezi nimi mnoho žen. Těm se osvědčil model domácí práce. Ženy pletou výrobky doma a jsou placené za kus. Kromě toho, že získají podstatnou část celorodinného příjmu, zvyšuje se zároveň i jejich uznání a pozice v rodině a společnosti. Vzhledem k velkému potenciálu pracovních sil je v tomto segmentu možný podstatný růst.

Ostatní výrobky se produkovaly v továrně, která byla zničena zemětřesením. Vznik nové továrny byl velmi nákladný, proto Tashi Sherpa přistoupil k systému soukromých investorů.  Nabídl bývalým členům vedení firmy možnost soukromých investic, za které si postaví své vlastní malé fabriky a stanou se z nich výrobci. Tyto malé přízemní továrny vznikly na kraji Káthmándú a jsou postaveny ve tvaru podkovy. To má zajistit větší bezpečí při dalším možném zemětřesení. Zároveň jsou továrny přizpůsobeny pracovnímu postupu – od kanceláře, přes sklady, střihy, šití, výstupní kontrolu, balení až k expedici. Noví majitelé fabrik převzali stroje i původní zaměstnance a přijali mnoho nových. Továrny vyrábějí nejen pro značku Sherpa, ale i pro jiné firmy.

Novinkou u firmy Sherpa je také zaměstnávání tzv. Compliance Officer, tedy úředníka – v tomto případě ženy s vysokoškolským titulem, která dohlíží na dodržování dohod týkajících se fairových platů, pracovní doby, dovolené, přístupu k čisté vodě, jídlu během práce atd. Začíná se také zavádět třídění odpadů a první formy recyklace – pro Nepál revoluční kroky. V továrnách se vzdělávají  učni, od tohoto roku zde také funguje elektrická energie po celých 24 hodin. Tashi Sherpa mezitím odešel z vedení firmy, tuto funkci převzaly jeho dvě dcery Tsedo a Pema.