Zprávy

Signa Sports United v insolvenci

1. prosince 2023

Společnost Signa Sports United (SSU), kterou ovládá Signa International Sports Holding (SISH) tyrolského investora do nemovitostí Reného Benka, a několik jejích dceřiných společností se podle SSU podaly návrh na insolvenci. S dluhy odhadovanými na pět miliard eur se jedná o největší insolvenci v rakouské hospodářské historii.

Pod SSU patří britský internetový prodejce jízdních kol Wiggle a značky jako Fahrrad.de, Brügelmann, Campz a Outfitter. V důsledku těchto kroků se oddělila obchodní divize Signa Retail také od řetězce SportScheck, který rovněž podává návrh na insolvenci. Jeho převzetí britskou skupinou Frasers zatím bylo zastaveno, ale ne ukončeno.  

Návrh na insolvenci podala i dceřiná společnost Tennis Point.Tennis Point se vypracoval od roku 1999 k největšímu online prodejci pro tenisové vybavení v Evropě, který se postupně dostal i ke kamenným prodejnám. Nově provozuje i web Jogging-point.de, kde nabízí běžecké vybavení. K holdinku Signa patří Tennis Point od roku 2017.

SSU byl před dvěma lety uveden na newyorskou burzu. Tehdy byla jeho hodnota ještě na 3,2 miliardy dolarů, dnes je na dvanácti milionech dolarů. Posledním krokem k insolvenci bylo, kdy Signa Holding stáhl svůj závazek ke kapitálové injekci ve výši 150 milionů eur.

Podle insolvenčního správce není jasné, zda bude fungovat restrukturalizační plán, jasněji bude podle všeho až po jednání 19. prosince. Mezitím stále nejsou k dispozici informace o dluhopisu společnosti Signa Prime Finance s více než 200 miliony eur, který je nyní splatný. Přezkumné jednání je naplánováno na 29. ledna a jednání o restrukturalizačním plánu na 12. února. Termín pro přihlášení věřitelů, kterým Signa Holding dluží peníze, je 15. ledna 2024.

Skupina vlastní řadu komerčních nemovitostí v Německu a Rakousku a také německou skupinu obchodních domů Galeria Karstadt Kaufhof, která již prošla dvěma insolvenčními řízeními. Signa v současné době staví 245 metrů vysokou věž Elbtower v Hamburku. Projekt je však v současné době zastaven, protože Signa si již nemůže dovolit hradit měsíční náklady na výstavbu, které údajně činí 25 milionů eur. Není také jasné, jak bude pokračovat rozsáhlá stavba Lamarr na místě bývalého Leineru na Mariahilfer Strasse ve Vídni. Luxusní obchodní domy' měly být otevřeny v roce 2025, ale zatím z nich zbyl jen železobetonový skelet.