Zprávy

Situace prodejen Sport 2000 v Rakousku

13. ledna 2021

Zatímco obchody Sport 2000 ve městech mohly částečně prodávat alespoň před Vánocemi, poznaly prodejny v turistických střediscích nepřítomnost zákazníků velmi citelně. A situaci nezlepšil ani druhý lockdown od 26. prosince. Obchody by měly být znovu otevřeny po 18. lednu.

Kolem 50 % prodejen rakouského Sportu 2000 žije z tržeb v zimních měsících a svých lyžařských zákazníků. Jejich návrat do turistických středisek je i nyní nejistý, hotely a restaurace se mají v Rakousku podle posledních zpráv otevírat 25. ledna. Proto mluví předseda představenstva Sportu 2000 Dr. Holger Schwarting o „existenciálních problémech“ některých prodejců. Nevole se zvedla také nad informacemi o podpůrných krocích vlády pro postižené sektory, kam sportovní prodejny v turistických střediscích nejsou zahrnuty. Schwarting proto požaduje od vlády férový přístup a zajištění náhrady prodejů ve výši 40 % za měsíce leden, únor a březen.

Podle Schwartinga stagnuje hlavně prodej sjezdových lyží a s nimi spojených produktů (helmy, lyžařské oblečení). Lepších výsledků dosahovaly ve vánoční době prodeje skialpového a běžkařského vybavení, sněžnic, bobů a saní. V rostoucím trendu pak pokračuje prodej segmentu fitness hartware, kam patří běžecké pásy nebo ergometry a překvapujícím byl i na studenější podmínky poměrně vysoký prodej elektrokol.

Sport 2000 má v Rakousku podíl 29 %. 240 prodejců provozuje 403 obchodů a dosáhlo v roce 2019 tržeb ve výši 579 milionů eur. Celé sdružení včetně prodejen v Česku a na Slovensku utržilo s 306 prodejci a 518 prodejnami v témže roce 634 milionů eur.