Zprávy

Situace sportovního řetězce Hervis na českém trhu

1. srpna 2019

Sportovní zboží v nabídce hobbymarketů i největších tuzemských e­-shopů, jako je Alza, outdoorová a cyklovýbava v Lidlu nebo Kauflandu, nedávný vstup polského Martes Sportu i dalších sítí s těmito potřebami do Česka představují silnou konkurenci zavedeným obchodníkům.

"Tlak na trhu roste a všichni se musí snažit nějak odlišit, dřív všichni nabízeli všechno, teď dochází ke snaze se nějak profilovat," říká v rozhovoru pro HN ředitel sítě Hervis Sport Karel Bárek, který přišel do tohoto řetězce v roce 2014.

Šéf trojky trhu podle počtu prodejen upozorňuje na novou orientaci Hervisu. "Trochu upozaďujeme naše privátní značky a sázíme víc na známé globální i lokální. Z těch českých hodně spolupracujeme třeba se značkami Hannah, Husky, Kama, Voxx nebo Rock Spring. K nám vždy hodně chodili lidé, kteří rádi jezdí na hory do Alp, to je část naší cílové skupiny," poznamenává Bárek.

Naopak největší Sportisimo nebo třeba zmíněný Lidl na privátní značky sází dál, Decathlon stojí na nabídce pro rodinu a třeba Sports Direct na relativně levných britských značkách. Nějak se na trhu odlišit ale podle Bárka není snadné. Hustota sportovních obchodů v zemi je poměrně vysoká, a čeští zákazníci tak zpravidla nakupují v nejbližším místě. Vcelku je jim jedno, zda v Hervisu, Sportisimu či jinde. A samozřejmě nakupují také podle ceny zboží.

Ještě před několika lety to vypadalo, že tuzemský trh je sportovními obchody již přeplněn. Pokud ale někdo odešel, vždy ho rychle nahradil někdo jiný. V roce 2007 sfúzovala česká síť Drapa Sport s rakousko­-německým Intersportem. Dva roky poté ale do Česka vstoupil francouzský Decathlon. V roce 2012 se z Česka stáhl rakouský obchodník Giga Sport, ve stejném roce ovšem na trh vstoupil britský Sports Direct. Nejčerstvější je příchod polského Martes Sportu v roce 2017. Značka už má v republice deset prodejen.

Česká pobočka rakouského Hervisu, který je součástí koncernu Spar, je v Česku aktivní od roku 2002. Ten ale před pěti lety z Česka odešel, jeho obchody Interspar koupila konkurenční skupina Ahold. V té době se také řešilo to, zda se Sparem odejde i Hervis. Management se nakonec rozhodl sportovní řetězec v Česku ponechat.

Hervis působí vedle domovského Rakouska a Česka v Německu, Maďarsku, Slovinsku, Chorvatsku a Rumunsku. V tuzemsku se Hervisu, co se finančních výsledků týče, příliš nedaří. Firma vykázala za poslední auditovaný rok 2017 tržby 924 milionů a skončila ve ztrátě 39 milionů korun. "I loňský rok byl problematický, byla slabá zima a rychle a dlouho horko. Letošek je z tohoto pohledu lepší," hodnotí Bárek.

Celý maloobchod se ostatně veze na vlně dobré spotřebitelské nálady. "Lidé utrácejí, mít ale tržbu není pro firmy vítězství. Hlavní ukazatel našeho fungování je tržba na metr čtvereční prodejní plochy. Řešíme, jak prodejny zmenšovat a zefektivňovat, protože máme 23 prodejen většinou s větší rozlohou. To je teď pro nás velké téma. Další nové obchody momentálně otvírat neplánujeme," uvádí Bárek.

Hervisu pak pomalu rostou prodeje skrze jeho vlastní e­-shop. Zatím ale představují pouze malý zlomek, asi pět procent celkového obratu. "Přistupujeme k tomu velmi opatrně, mít e­-shop je sice sexy, ale finanční výsledky investic do internetových obchodů obecně jsou rozporuplné," podotýká.

V aktivní volnočasové zábavě se objevují nové možnosti a trendy. Ty pak přinášejí zajímavý impulz Hervisu i dalším. "Módou jsou paddleboardy. Do odvětví stále víc vstupuje elektronika, to znamená chytré hodinky, vodotěsná sluchátka do vody nebo elektrokola," popisuje Bárek s tím, že ale v podílu prodejů dál vévodí kola klasická.

Sportovní řetězce dle počtu obchodů

Sportisimo – 104

Společnost dnes spoluvlastněná česko-vietnamským podnikatelem Thaiem Ngocem Nguyenem a někdejším partnerem investiční skupiny Penta Martinem Kúšikem otevřela první prodejnu v Česku v roce 2001.

Intersport – 29

Rovněž v roce 2001 se v Česku začala rozšiřovat rakousko-německá síť Intersport. Ta je považována za největší řetězec s prodejnami sportovního vybavení na světě.

Hervis Sport – 23

Rakouská dceřiná firma mateřského koncernu Spar vstoupila na český trh v roce 2002.

Decathlon – 20

Francouzský prodejce sportovního vybavení je v Česku od roku 2009.

Sports Direct – 11

Britská síť sportovních obchodů začala v Česku podnikat v roce 2012.

6760 korun

na hlavu činí podle agentury STEM roční útrata průměrného Čecha za sportovní oblečení a vybavení.

Zdroj: ihned.cz