Zprávy

Situace v horském průmyslu v sezóně 2017/18

17. června 2019 

Podle mezinárodní zprávy o sněhovém a horském průmyslu pro rok 2019 se ukazuje růst celého průmyslu druhým rokem po sobě, po třech letech poklesu. Zimní sezóna 2017/18 byla označena jako čtvrtá nejlepší v novém miléniu. Nejvyšší růst zaznamenala Čína, která je nyní třetí největší zemí na světě, co se týče počtu lyžařů.

Na celém světě se nachází 2 084 lyžařských středisek, více než třetina (37 %) je umístěna v Alpách, 21 % rezortů se nalézá na americkém kontinentu, 19 % v asijsko-pacifickém regionu. Nejvybavenějším regionem jsou Alpy, kde se nachází 10 000 vleků či lanovek. Zeměmi s největším počtem středisek jsou USA, Japonsko, Francie a Itálie.

Nejvíce lyžařských návštěv uskutečnili lyžaři v Alpách, kam zamířilo 44% z celkového počtu. 21% mířilo do amerických středisek. Rakousko a Francie byly jediné země s více než deseti rezorty, které navštívil víc než 1 milion lidí za sezónu. Nejvíce zahraničních turistů přilákala Francie, USA a Španělsko.

Ke třem největším lyžařským rezortům podle průměrné roční návštěvy patří La Plagne ve Francii, SkiWelt Wilder Kaiser Brixental v Rakousku a Les Arcs ve Francii.