Zprávy

Skupina Rossignol připravila úsporná opatření

23. září 2020

Skupina Rossignol představila svým zaměstnancům plán reorganizace, který zahrnuje škrty v počtu pracovních míst. O práci přijde 95 lidí z centrály a továrny na výrobu lyží. Opatření mají přinést úsporu 10–15 milionů eur ročně a adaptaci na klesající globální trh s lyžemi, aniž by musela být část výroby přesunuta mimo západní Evropu a firma zůstala konkurenceschopná. Součástí úsporných opatření bude také snížení výroby vzorků o polovinu a úspory na cestovném a účasti na veletrzích. Proto také dosud nepadlo rozhodnutí, zda se firma zúčastní mnichovského veletrhu ISPO.

Rossignol se chce v příští sezóně zaměřit na vysokoobjemovou produkci ve své továrně ve španělském Artés. Výroba ve francouzské továrně v Sallanches se zmenší a zaměří na menší řady a juniorské modely. Továrna zde propustí 61 lidí a vytvoří devět nových pracovních míst. Na centrále firma propustí 24 lidí a vytvoří pět nových pozic. V továrně v Saint Etienne de Georgs se změny týkají deseti dalších lidí. Celkem je ve skupině Rossignol zaměstnaných 1310 lidí.

Podle Rossignolu se trh s lyžemi zmenší za rok 2020 o 25 %. Příčinou bude jednak koronavirová krize, ale také vzestup lyžařských půjčoven hlavně v Severní Americe a nejistota ohledně příští sezóny.

V posledním finančním roce (do 31. března) dosáhla skupina tržeb 370 milionů eur, což znamená 4% růst. Prodej zimního zboží, který tvoří 70 % celkového obratu, vzrostl o 3 %. Prodej oblečení se zvýšil o 40 %. Tento segment se podílí na celkovém obratu 20 %.