Zprávy

Sparta je za minulou sezónu ve ztrátě 67 milionů

Fotbalová Sparta sice neobhájila titul, nehrála Ligu mistrů, přesto minulý soutěžní ročník patřil z ekonomického hlediska k těm lepším. Hospodaření klubu za ročník 2014/2015 vykázalo ztrátu ve výši 67 milionů korun. Je to o 77 milionů korun lepší hospodářský výsledek než za předchozí sezonu. „Klubu se podařilo výrazně snížit ztráty z předchozích období, a to zejména díky účasti v evropských pohárech, zvýšení příjmů ze vstupného a navýšení sponzorských plnění. Realizovaná ztráta nemá žádný negativní vliv na aktivity klubu ani jeho provoz,“ oznámil klub.

Z výroční auditované zprávy vyplývá, že hlavním zdrojem příjmů byly výsledky obchodní činnosti společnosti. Ty bez započítání přestupů, prémií a bonusů od Evropské fotbalové unie za účast v pohárech činily 198 milionů korun. Šlo především o příjmy ze sponzorských kontraktů - hlavními partnery byly Generali, Nike, AVE, Pražská teplárenská, J&T Banka, Mafra a EP energy trading. Do příjmové položky patří také příjmy z pronájmu stadionu, z televizních práv a ze vstupného.

Generali Arenu navštívilo při ligových zápasech přes 140 tisíc diváků, průměr na jedno utkání byl 9 344 fanoušků. V Evropské lize činila průměrná návštěvnost 13 298, celkem pak na zápasy v evropských pohárech přišlo na stadion na Letné 80 000 diváků. Meziroční navýšení příjmů ze vstupného činilo více než 21 milionů korun, především vlivem účasti v mezinárodních soutěžích. Sparta v ročníku 2014/2015 jako jediný český klub hrál základní fázi evropských pohárů.

Co se týče hráčských transferů, Sparta skončila v plusu 100 milionů korun. Nejvýznamnější položkou byl prodej Pavla Kadeřábka do německého Hoffenheimu. Naopak nejvíc peněz klub vynaložil na hráče a realizační týmy všech kategorií, což v předchozí sezoně bylo 165 milionů korun.

Další výdaje byly spojené se zajištěním provozu, dosáhly výše 151 milionů korun. Šlo o náklady na organizaci utkání v domácích i mezinárodních soutěžích, přípravy herních kempů (přímé výdaje), spotřebu energií, náklady spojené se službami pro sponzory (cizí služby) či spotřebu materiálu a pojištění (ostatní výdaje). Náklady na provoz stadionu činily 42,8 milionů korun bez odpisů.

Sparta je ve ztrátě nepřetržitě od ročníku 2005/2006, za současného majitele Daniela Křetínského byla v plusu jen v prvním roce 2004/2005. Poté se projevilo, že jí chyběly bonusy z Ligy mistrů.

Zdroj: idnes.cz