Zprávy

Sponzor fotbalové ligy chce prosadit velké změny

Transparentní financování, boj s korupcí, ustavení fanouškovského ambasadora, zavedení videa a lepší komunikace ohledně sporných momentů. To je pět bodů, které prosazuje nový generální partner fotbalové ligy ePojisteni.cz pro kultivaci a zatraktivnění českého fotbalu. „Pro podporu nejvyšší fotbalové ligy jsme se rozhodli také proto, že chceme aktivně přispět k větší transparentnosti a profesionalizaci českého fotbalu. Cítíme zodpovědnost za fotbal v České republice, a proto jsme připravili konkrétní návrhy, které podle nás výrazně pomohou,“ poznamenal Dušan Šenkypl, ředitel společnosti ePojisteni.cz.

Nový generální sponzor fotbalové ligy připravil pět bodů, které bude v následujících měsících prosazovat. Návrh sestavil ve spolupráci s Ligovou fotbalovou asociací (LFA), jež nejvyšší fotbalovou soutěž v Česku řídí.

  • Transparentní financování. Fotbal zveřejní, kolik peněz dostávají kluby od marketingové společnosti STES, která obchoduje práva na českou ligu. Jasné bude i to, jaké jsou příjmy z marketingu, prodeje reklamních předmětů nebo vstupenek. Liga plánuje zveřejnit náklady na platy hráčů, provize agentům, provoz stadionů a další položky. Díky tomu bude jasnější, s jakými rozpočty kluby pracují.
  • Boj s korupcí. Společnost ePojisteni.cz vyzývá fotbalisty, trenéry i rozhodčí, aby se nebáli hlásit korupční praktiky. „Vyzýváme sponzory, aby podmiňovali svoji finanční podporu fotbalovým subjektům odmítáním korupčních praktik, a v případě nerespektování svoji podporu těchto konkrétních subjektů ukončili,“ stojí v prohlášení generálního sponzora.
  • Fanouškovský ambasador. Liga zavede takzvaného „Ambasadora fanoušků“, který se bude starat o komunikaci mezi fotbalovými diváky a kluby. Společnost ePojisteni.cz si od toho slibuje omezení konfliktů na stadionech a zatraktivnění fotbalového prostředí.
  • Zavedení videa. Česko by mělo být jednou z prvních zemí, které video ve fotbale zavede. A nový generální sponzor tento proces podporuje - navíc navrhuje, aby se zveřejňovaly závěry matematicko-statistického systému Sportradar, který odhaluje nelegální sportovní sázky.
  • Komunikace ohledně sporných momentů. V posledním bodu prohlášení prosazuje společnost ePojisteni.cz otevřenější diskusi ohledně sporných momentů v jednotlivých zápasech. Zároveň navrhuje, aby měli rozhodčí v některých zápasech mikrofony a diváci slyšeli jejich rozhovory s fotbalisty: „V případě pozitivní zkušenosti navrhujeme zavést mikrofony pro rozhodčí a následné zveřejňování jejich komunikace plošně.“

„Cíle fotbalových fanoušků, klubů i sponzorů jsou stejné. Všichni chceme mít v České republice co nejkvalitnější a nejférovější soutěž. Proto body, které navrhujeme, jsou v souladu s cíli LFA. Bez jejich plnění by nebylo možné fotbal dlouhodobě podporovat a my věříme, že brzy uvidíme výsledky této naší společné snahy,“ dodal Šenkypl.

Internetová společnost ePojisteni.cz je generálním partnerem fotbalové ligy od konce července. Její smlouva platí dva roky.

Zdroj: idnes.cz