Zprávy

Sponzorství dresů fotbalových klubů v Premier League

9. dubna 2018

Kluby anglické Premier League zvýšily v letošní sezóně zisky ze sponzorských smluv pro své dresy. 20 týmů vygenerovalo za sezónu 2017/18 tržby ve výši 281,8 milionů liber, což znamená nárůst o 55 milionů liber. Pro porovnání - hodnota kontraktů v sezóně 2010/11 byla 100,45 milionů liber.

Rekordní smlouvu uzavřel Manchester United se společností Chevrolet, její hodnota je 47 milionů liber. Fotbalisté Chelsea nesou na svých dresech logo pneumatic Yokohama v hodnotě 40 milionů liber ročně. Logo Etihad na dresech Manchester City stálo leteckou společnost 35 milionů liber ročně. Šest týmů Premier League má smlouvy se sponzory dresů v hodnotě vyšší než 30 milionů liber. Kromě výše jmenovaných jsou to ještě Tottenham, Arsenal, Liverpool.

Jak je o anglickou ligu zájem ve světě, svědčí přehled firem sponzorující tyto kluby. Z nich 16 má sponzory mimo Evropu – v USA, Číně, Japonsku, Thajsku, v SAE, na Maltě, v Keni a na Filipínách. Prvním africkým sponzorem je SportPesa se sídlem v Keni. Tato společnost sponzoruje Everton. Britské firmy sponzorují pouze Liverpool, Southampton, Stoke a Watford.