Zprávy

Sport pomáhá proti depresím

4. listopadu 2017

Lidé, kteří se věnují sportu, jsou šťastnější – to dokládá studie na téma Pravidelný pohyb a deprese. Během 11 let zkoumali vědci data a aktivity téměř 34 tisíc Norů. Výsledkem je, že již jedna hodina sportu týdně může zabránit depresím.

Mezinárodní tým vědců vedl australský institut Black Dog a výsledky studie byly zveřejněny v americkém časopise American Journal of Psychiatry. Je to poprvé, co se podařilo takové závěry dokázat. Nyní se vědci snaží vyzkoumat, proč má sport tuto ochranou funkci.  Předpokládá se, že je to díky kombinaci různých tělesných a sociálních předností.

Vědci zkoumali data nasbíraná od roku 1984 do roku 1997. Účastníci studie uváděli, jak často a s jakou intenzitou sportují a zároveň vyplňovali dotazník týkající se pocitů strachu a depresí. Lidé, kteří nesportovali, měli o 44% vyšší pravděpodobnost onemocnění depresemi, než lidé, kteří se věnovali sportu jednu až dvě hodiny týdně. Tyto závěry jsou důležité hlavně pro vysoký nárůst tohoto onemocnění v posledních letech.