Zprávy

Sport v Indii

30. listopadu 2017

Sport zažívá v Indii obrození. Kromě známého kriketu se Indové rádi věnují i dalším míčovým a raketovým sportům. V roce 2013 činily tržby v oblasti kriketového sportu 40 miliard indických rupijí, což je přes 500 milionů eur. Velmi oblíbené jsou také fotbal a  pozemní hokej, horní střední vrstav holduje tenisu a basketbalu, u mladých patří k nejoblíbenějším sportům badminton. Squash hrají nejvíce mladí muži ve městech nad 100 tisíc obyvatel. V menších městech jsou velmi oblíbená fitness centra, na venkově je to hra podobná kriketu Guli Danda nebo kontaktní sport Kabaddi. Mezi pět nejoblíbenějších sportů v Indii patří ještě ping pong a tenis. Hodně oblíbené je plavání a lehká atletika.

Sportovnímu průmyslu se daří hlavně kvůli rostoucí střední vrstvě, vyšším příjmům a zájmu o pořádání sportovních akcí. V roce 2010 se zde konaly Commonwealth Games, Kriketový světový pohár a v roce 2011 závody Formule 1. Sportování je také národním zájmem, a to hlavně kvůli zvyšující se obezitě u dětí, problémem je ale nepřístupnost sportu chudším vrstvám obyvatelstva.

V Indii je mnoho mladých lidí a dětí, pro které se sport stal koníčkem nebo povoláním, v jejich životě hraje důležitou roli a jsou v tom ještě podporováni svými rodiči. Zpočátku se děti věnují týmovým sportům, čím jsou starší, mají tendenci uchylovat se k individuálnímu sportu. Čím jsou lepší, tím lepší je jejich sportovní vybavení. Velký vliv mají také jejich sportovní kamarádi a trenéři. Podle výše příjmů se zvyšuje také preference lokálních, národních a následně mezinárodních značek.

I když po vstupu globálních značek na tamní trh zjistilo obyvatelstvo, že sport je zábava, a i vláda říká, že sport je důležitý. Nejvyšší princip stále je, že cena je právo. Obchodníci musí vzít v potaz, že v Indii jsou různů klimatické zóny a přizpůsobit tomu například nabídku oblečení. Firmy by také měly dovolit zákazníkům, aby si mohli sportovní náčiní vyzkoušet bez povinnosti nákupu. Úspěch sklidí pouze značky s dobrými produkty. Pro indického zákazníka je také důležité produkty vyzkoušet, i když často kvůli úspoře nakupují online. Podle jedné studie si indický zákazník vybere mezi dvěma produkty ten, jehož přednosti jsou shrnuty a sepsány na letáku a který byl doporučen prodejcem.

Také platí, že která sportovní firma vstoupí na indický trh, musí disponovat sortimentem pro míčové sporty. Obecně je pro nové firmy důležité, že musí ukázat, co zvláštního je na jejich výrobku. Využít digitalizaci pro podporu prodeje své značky. Sponzorovat malé akce, být čestný a ukázat společenskou zodpovědnost. Zaměřit se na města s 20 až 100 tisíci obyvatel a mít trpělivost. Důležité pro byznys hlavně je, aby se lidé sportu věnovali a kupovalo se sportovní vybavení a oblečení.