Zprávy

Sporten plánuje rozšíření sortimentu

13. listopadu 2017

Novoměstská firma  Sporten má ambiciózní plán - mít do čtyř let na světové úrovni běžky a poté i sjezdové lyže. Vsadila proto na spolupráci s úspěšnými jmény. Firma chystá i nový sortiment, tím by měly být kolečkové lyže nebo horská kola, a plánuje oživení historické značky Artis.

 Sporten je podle nového ředitele firmy Vladimíra Dušánka v záplavě lyžařských značek specifický tím, že výrobně pokrývá prakticky celý sortiment lyží. Od běžek, u kterých historicky začínal, přes sjezdové a skokanské lyže, až po lyže pro akrobaty nebo jízdu v boulích.

Majitelem Sportenu je od přelomu roku Tomáš Němec (podle aktuálního žebříčku magazínu Forbes jedenáctý nejbohatší Čech) a jeho společnost ConsilTech. Letos firma navýšila počet zaměstnanců na 194 lidí. Její obrat se loni zvýšil ze 195 na 216 milionů korun při zisku (po zdanění) přes 20 milionů korun. Loni vyrobil Sporten 96 tisíc lyží a snowboardů, z toho jen asi 20 procent pod svou značkou.

Novým hlavním vývojářem Sportenu pro běžecké lyže je dlouholetý servisman české reprezentace Vít Fousek, se kterým spolupracuje Martin Petrásek. U sjezdových lyží Sporten sází na spolupráci s Ondřejem Bankem, jenž loni ukončil kariéru, a s dalšími lyžaři, kteří pro firmu testují nové lyže.

Klíčovým zákazníkem pro Sporten je švýcarský Faction, světová jednička ve freeridovém lyžování. V Novém Městě pro Faction vyrobí asi 20 tisíc párů, spolupráce už trvá několik let. Podle ředitele chce Sporten dál spoléhat na své know-how a dlouholeté zkušenosti s výrobou pro prakticky všechny renomované značky. Dál hodlá rozvíjet i svoji vlastní a navíc chce oživit legendární značku Artis. Sporten hodlá prorazit nově také s kolečkovými lyžemi, které v létě testovali čeští lyžaři. Do roka by se měly objevit v běžném prodeji. Sporten chce také vyrábět karbonové lyžařské hole, připravuje i kolekci oblečení a zvažuje výrobu speciální řady horských kol. „Vycházíme z toho, že každý lyžař je většinou i cyklista. Pokud budeme mít výrobek na adekvátní úrovni, jsme schopni proniknout i do tohoto segmentu,“ tvrdí Dušánek.

Zdroj: idnes.cz