Zprávy

Sportisimo kupuje majoritní podíl v Klimatexu

21. května 2020

Prodejce sportovního zboží Sportisimo získal 80% podíl ve společnosti Klimatex vyrábějící funkční prádlo a oblečení. Hlavním cílem akvizice je posílit vlastní výrobu outdoorového a fitness oblečení. To má podle odborníků vylepšit postavení řetězce vůči sílící konkurenci, například ze strany Decathlonu. Kromě něj patří mezi hlavní konkurenty Sportisima také Intersport, Hervis a Hudy Sport.

Hodnotu transakce firmy neuvedly. Marketingový ředitel Sportisima Zdeněk Morávek vidí v nové vlastnické struktuře šanci lépe řídit produktové řady v Klimatexu, aby výrobky vyhovovaly tomu, co zákazník v prodejnách Sportisima chce a kupuje. "Ve Sportisimu máme daleko větší kontakt se zákazníkem, a tak je pro nás výhodné mezery v dodavatelsko-odběratelském řetězci zmenšit a mít přehled o celém výrobním procesu. To je jedna ze synergií, které vidíme," řekl Morávek.

Karel Kotoun, konzultant v pražské pobočce poradenské firmy Accenture, si myslí, že akvizice souvisí se snahou Sportisima jít cestou vlastních produktů s velmi konkurenční cenou, jak to dělá hlavní rival Decathlon. Ten prakticky neprodává globální značky jako Nike nebo Adidas a místo toho nabízí oblečení, boty, batohy a další doplňky pod vlastními brandy, například Quechua nebo Kalenji. Některé sítě v Evropě se naopak zaměřily na exkluzivnější produkty globálních značek, u kterých mají výhradní distribuci. Sportisimo dosud stálo někde uprostřed, a to se podle Kotouna začíná měnit.

Značku Klimatex založil v roce 2007 Karel Bastl. Její historie sahá ale do 70. let, kdy tehdejší Výzkumný ústav pletařský dokázal polypropylenové vlákno použít ve výrobě funkčních oděvů. Firma má čtyři firemní prodejny, její tržby dosáhly 90 milionů korun. Vyrábí dvakrát ročně kompletní kolekci spodního funkčního prádla a sportovního oblečení pro dospělé i děti. Zároveň už 16 let prodává prostřednictvím Sportisima, řetězec je jeho klíčový odběratel. Výroba probíhá stále částečně v České republice. Značka Klimatex disponuje devíti patenty.

Sportisimo nenakupuje mezi českými výrobci outdoorového vybavení poprvé. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže předloni Sportisimu udělil povolení koupit firmu Picollo, která vyrábí outdoorovou značku Loap.

 Řetězec Sportisimo založili vietnamští podnikatelé Thai Ngoc Nguyen a Do Hong Son. V roce 2016 do firmy vstoupil investor − slovenský miliardář Martin Kúšik, který spoluzakládal tamní finanční skupinu Penta. Firma se postupem let rozrostla v regionálního hráče s prodejnami na Slovensku, v Rumunsku, Maďarsku, Polsku a ve Velké Británii. Z celkového počtu 183 obchodů jich je 105 v Česku. Letos investor Kúšik svůj poloviční podíl navýšil a jeho firma Liferoad je v současnosti hlavním, osmdesátiprocentním akcionářem. Kromě Kúšika jsou minoritními vlastníky Sportisima také ředitel Pavel Vajskebr a oba původní zakladatelé. Řetězec provozuje také e-shop. Zastřešuje i výhradní distribuci několika značek, například Umbro, O ́Neill nebo Lotto. Kromě toho rozvíjí i vlastní značky − například Willard, Reaper nebo Crossroad. Prodává mnoho domácích i světových sportovních značek. Firma ve finančním roce 2018/2019 zvýšila tržby za prodej zboží o téměř 11 % na 8,4 miliardy korun. Čistý zisk klesl o 3,4 % na 475 milionů korun. 

Zdroj: e15.cz, ihned.cz