Zprávy

Sportisimo má nového majitele

Největší český řetězec se sportovním zbožím Sportisimo mění majitele. Zhruba poloviční podíl v něm kupuje spoluzakladatel investiční skupiny Penta Martin Kúšik. Prodal mu ho jeden ze dvou majitelů firmy, podnikatel Do Hong Son. Druhý majitel Thai Ngoc Nguyen, který firmu řídí, si svůj podíl ponechá.

Firma už o změně majitele informovala své zaměstnance, podmínky transakce dosud nejsou známy. Hodnota firmy se pohybuje kolem pěti miliard korun. Tržby Sportisima z prodeje sportovního zboží za poslední zveřejněný finanční rok, tedy od dubna 2014 do března 2015, činily 4,9 miliardy korun.

Prodávající zastupovala advokátní kancelář Clifford Chance, finančním poradcem transakce byla Erste Bank. Podle dostupných údajů ovládali zakladatelé Sportisimo přes firmu LV Global, v níž měl Do Hong Son 52 procent a zbytek patřil Thai Ngoc Nguyenovi. Během patnácti let vytvořili z malé firmy lídra českého trhu se sportovním zbožím. Od roku 2000, kdy otevřeli svůj první obchod v Brně, jim rostou nepřetržitě tržby i provozní zisk. Ten podle poslední zveřejněné výroční zprávy za období od dubna 2014 do března 2015 zhruba při pětimiliardových tržbách stoupl ve srovnání s předchozím rokem o 70 procent na 281 milionů. Čistý zisk činil 150 milionů korun.

Sportisimu také přibývají nové pobočky, v Česku jich má téměř sto. Tržbami i počtem poboček výrazně převyšuje své nejbližší konkurenty, jako jsou například A3 Sport, Intersport, Hervis Sport či Hudy Sport. Desítky prodejen provozuje také na Slovensku a v Polsku a dokončuje expanzi na Balkán. Zboží prodává díky německému e-shopu i zákazníkům ze západoevropských zemí.

Martin Kúšik, který podíl ve Sportisimu kupuje, patří mezi nejbohatší české a slovenské podnikatele. Je jedním z pěti zakladatelů investiční společnosti Penta, která od poloviny 90. let vyrostla v jednu z nejvýznamnějších v Česku. Kúšik z ní ale před třemi lety odešel. Prohlašoval tehdy, že se chce věnovat rodině a rozjet vlastní fond, který by spravoval rodinné finance. Podle odhadů si z Penty odnesl zhruba devět miliard korun, následně pak založil fond Odyssey 44. Kúšik má k maloobchodu blízko, v Pentě pod něj spadaly například lékárny Dr. Max.

Zdroj: ekonom.ihned.cz